Home » Hírek » Kárpát-medence » Berényi: az MKP olvashatóbb párt a Hídnál

Berényi: az MKP olvashatóbb párt a Hídnál

2012. 2. 27.
Megosztás:

Bővebb interjút készített Berényi Józseffel, az MKP elnökével a TASR hírügynökség. Szó esett a politikus állampolgárságáról és céljairól is. Berényi a Hídnál olvashatóbb pártnak tartja az MKP-t.

Az MKP elnöke az állampolgárságát firtató kérdésekre ismét nem válaszolt, kijelentette, az érvényes szlovák törvényekkel összhangban indul a választásokon, a hivatalos bejelentésével pedig arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a szlovák ellenintézkedéseket lehetetlen megvalósítani. Berényi hangsúlyozta, a bejelentést egy éve, 2011 januárjában tette, mikor a Híd még azt ígérte, megváltoztatja az érintett törvényt. A politikus elmondása szerint kétszer is levelet kapott a minisztériumtól, mindkétszer kijelentette, továbbra is megvan szlovák állampolgársága.

A Gorilla-botrányt illetően Berényi kijelentette, inkább igaznak tartja az abban szereplő értesüléseket, az MKP pedig a parlamentben is szorgalmazni fogja a botrány hátterének kivizsgálását. "A kormányban már a beterjesztett anyagok alapján döntöttek, a Gorillából pedig tudjuk, a piszkos praktikákra a megbeszélések előtt került sor, a kormány tagjai már megváltoztatott információkat kaptak. Ez volt az egyik oka annak, hogy Bugár Bélát 2007-ben leváltották az MKP éléről" - jegyezte meg a politikus.

"Két rövid év alatt egy olyan regionális párttá próbáltunk válni, amely az összes nemzeti kisebbség identitásának megtartására hangsúlyt helyez. Dél-Szlovákiában eléggé kritikus a helyzet, Nagykürtöstől Királyhelmecig tart a krízisrégió. A tíz legnagyobb munkanélküliséggel rendelkező járásból hét délen található. Komáromban szétesik a hajógyár, elbocsátásokat jelentett be a Nokia, a kormány hallgat és nem tesz semmit" - indokolta Berényi, miért az MKP-t kellene választani. Elmondása szerint a régiót elhanyagolták, autópályákat nem építettek, szétesett az élelmiszeripar és a mezőgazdaság is kritikus állapotban van. 

Berényi a Hídnál "olvashatóbb" pártnak tarja az MKP-t. "Amit Szlovákiában mondunk, azt mondjuk a magyar média felé is, ami a Híd esetében nincs így" - jelentette ki a politikus, utalva közvetlenül arra, hogy a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom matricaragasztó akcióit Bugár a magyar sajtónak megdicsérte, míg a szlovák médiában letagadta ezt az álláspontot.

A politikus a Magyarországgal kapcsolatos kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy ugyan nem utasítják el a magyar fél meghívásait, szintén annak a hívei, hogy a problémák többségét Szlovákiában kell megoldani. Orbán Viktorral való kapcsolatát huszonöt éves ismeretségükre tekintettel "közeliként" jellemezte, a magyar kormányfő szerinte gyakran megelőzi korát a témáival, ezért ellentétes megítélésű politikusnak számít. Berényi azt ugyanakkor cáfolta, hogy a Fidesz finanszírozná az MKP-t.

A politikus ismét megerősítette, hogy nincs problémája az önkormányzatisággal, egyben hivatkozott Bohumil Olách korábbi cikkére, melyben a szerző kijelentette, helyi szinten a magyar képviselők túlsúlyával gyakorlatilag megvalósult az autonómia. Berényi főként a gazdasági problémák által sújtott térségekben látja célzatosnak a fokozottabb önkormányzatiságot.

"A célunk a parlamentbe kerülés. Látjuk, hogy van rá esélyünk, egészen szép számban járnak az emberek a rendezvényeinkre, talán többen is, mint két éve" - vélekedett az MKP céljairól. Berényi elmondása szerint a párt 500 ezer eurót szán a kampányra.

[Forrás: TASR/Bumm.sk]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria