Home » Hírek » Erdély » Biciklitúrát szerveztek a partiumi magyar önrendelkezésért

Biciklitúrát szerveztek a partiumi magyar önrendelkezésért

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Ifjak bihari szervezetei biciklitúrával hívták fel a figyelmet a partiumi magyar önrendelkezés fontosságára.

Szeptember 9-én a nagyváradi premontrei rend temploma előtt gyülekeztek a biciklitúra résztvevői. A templomban Pálfi József református lelkipásztor és Fejes Rudolf Anzelm apátkanonok, váradhegyfoki prépost-prelátus szólt az egybegyűltekhez.

Pálfi József elmondta: a beregszászi Bethlen-kastélyban áll az az emléktábla, amelyik arra hívja fel a figyelmet, hogy a kastélyból hirdette meg II. Rákóczi Ferenc a „személyenkénti” felkelést. Mindenkinek ilyen egyéni elhatározásra van szüksége, hiszen csakis akkor lesz önrendelkezés, ha mindnyájan átérezzük annak fontosságát és közösségi akarattá tesszük a személyi akaratot. A biciklitúra résztvevőinek személyes döntése, figyelemfelkeltő akciója a közösség számára példaértékű kell legyen – hangzott el. A lelkipásztor egy régi bölcsességet ajánlott hallgatóságának figyelmébe: „a sors az akarót vezeti, a nem-akarót csak vonszolja”.

Fejes Rudolf Anzelm apátkanonok arra hívta fel a figyelmet, hogy a biciklitúra résztvevői egyben a demokrácia hirdetői, akik nem erőszakosan, hanem fáradságot vállalva hirdetik az önrendelkezés fontosságát. Isten mindig a jog és az igazság oldalán áll, ezért nagyon fontos, hogy a jogért és igazságért mindig, minden körülmények között kiálljunk, azt bármilyen demokratikus eszközzel hirdessük, szolgáljuk.

Az áldásosztás után a túra résztvevői útnak indultak. Első állomásuk Bihar községben volt, ahol a Néppárt helyi tagjai várták őket, többen is csatlakozva a biciklitúrához.

Paptamásiban, a református templom melletti turulszobornál Bereczki András lelkipásztor és Csomortányi István partiumi szervezési igazgató lelkesítette a csapatot.

A következő pihenő Bihardiószegen, a Kossuth-szobor előtt volt, majd Székelyhídra, a turulszoborhoz tekertek a biciklitúra résztvevői. Itt a Néppárt képviselői vízzel és élelemmel várták őket. Székelyhídról is többen csatlakoztak a biciklitúrához.

Az erős szélben és tűző napsütésben kerékpározó csapat Kiskereki előtt, majd legközelebb Ottománynál pihent meg.

Érmihályfalva határában a Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács helyi képviselői is csatlakoztak a túrázókhoz.  Ugyanitt találkoztak a Szatmárnémetiből és Nagykárolyból útnak indult biciklis csapattal.

Az érmihályfalvi strandon a helyiek ízletes bográcsgulyással várták a fáradt túrázókat. Dr. Szilágyi Ferenc a helyi Néppárt és EMNT nevében köszöntötte a vendégeket, majd Nagy József Barna, az EMNT Partiumi régióelnöke – a túra egyik szervezőjeként és résztvevőjeként – szólt az egybegyűltekhez. Mint elmondta, ez a negyedik ilyen jellegű biciklitúra. Először csupán három barátjával indultak útnak, majd az évek folyamán egyre többen csatlakoztak kezdeményezésükhöz. Örömmel állapította meg, hogy immár közel ötvenre rúg azoknak a száma, akik vállalták a kimerítő, de élményekben gazdag biciklitúrát. Az EMNT örömmel vett részt a szervezésben, hiszen éppen az önrendelkezés népszerűsítéséért, az autonómia különböző formáinak gyakorlatba ültetéséért alakult meg. Molnár Csongor, az Erdélyi Magyar Ifjak nagyváradi elnöke arról szólt, hogy az EMI kezdeményezése immár sokakat megmozgató közös akarattá vált.

Végezetül Csomortányi István, a túra egyik lelkes szervezője szólt a megjelentekhez, aki azzal zárta rövid beszédét: ha őszintén hiszünk benne, és teszünk érte, lesz érmelléki és partiumi magyar önrendelkezés.

A biciklitúra résztvevői az útjukba eső telepelüléseken az autonómiát népszerűsítő szórólapokat osztogattak a helybelieknek. Ahogy a szórólap is fogalmaz: „Gyökeres szemléletváltásra van szükség, amelynek nyomán az új egységbe tömörült magyarság megvalósíthatja a partiumi magyar autonómiát.”

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi sajtószolgálata]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria