Home » Hírek » Erdély » Bihariak a budapesti Békemeneten

Bihariak a budapesti Békemeneten

2013. 10. 25.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetei különjáratot indítottak az október 23-i, budapesti Békemenetre.

Érmihályfalváról, Margittáról, Szalacsról, Székelyhídról, Csokalyról, Nagyváradról, valamint Nagyszalontáról és környékéről összesen mintegy százan vállalták a hosszú utat a magyar fővárosba, hogy támogatásukról biztosítsák a magyar kormányoldalt, egyben méltó módon emlékezzenek meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének napjáról.

Bihariak a budapesti Békemeneten

„Mivel nagy érdeklődéssel figyeljük a magyarországi politikai helyzetet és úgy érezzük, mi is részesei vagyunk mindannak, ami Magyarországon történik, tudtuk, hogy ott a helyünk a békemeneten, főként egy olyan időszakban, amikor külföldi nagyhatalmak alaptalanul vádaskodnak Magyarországgal szemben, ugyanakkor a magyar ellenzéki politika is bomlasztja a határok fölötti egységet” – nyilatkozta a sajtónak Moldován Gellért, a Bihar megyei csoportért felelős néppárti elöljáró, a váradi szervezet elnökségi tagja.

Bihariak a budapesti Békemeneten

Bihariak a budapesti Békemeneten

A résztvevők beszámolója szerint felemelő érzés volt részt venni a Békemeneten és az ünnepségen, jó volt látni, hogy százezrek egyformán gondolkodnak a magyar kormányról. A nagyváradiak és a Bihar megyeiek énekszóval vonultak végig a Bem szobortól a Hősök teréig. Felcsendült többek között a székely himnusz, a Boldogasszony Anyánk, illetve több egyházi ének is.

„Feltöltődtünk lélekben és gondolatban egyaránt, főleg Orbán Viktor miniszterelnök nagyszerűen felépített beszédét hallgatva. Az Andrássy-úton gyertyát gyújtottunk azoknak a hősöknek az emlékére, akik életüket áldozták a hazáért, de gondoltunk azokra is, akik külföldre menekültek a vörös terror elől, vagy itthon szenvedték el a megtorlásokat” – fogalmazott Moldován Gellért, akitől megtudtuk, hogy több határon túlról érkező csoporttal találkoztak a menetelés közben, akikkel testvérekként köszöntötték egymást.

A Békemenetet ötödik alkalommal szervezték meg, a Bihar megyeiek pedig mindegyiken képviselték magukat.

Az Erdélyi Magyar Néppárt
Bihar megyei sajtószolgálata

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria