Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Biharpüspöki közúti tehermentesítésért küzd a Néppárt

Biharpüspöki közúti tehermentesítésért küzd a Néppárt

2012. 2. 22.
Megosztás:

Aláírásgyűjtéssel próbál nyomást gyakorolni a nagyváradi önkormányzatra az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezete a város szívébe tervezett gyorsforgalmi út tervének újragondolása, illetve a Néppárt által javasolt, Biharpüspöki közúti forgalmának tehermentesítését is elősegítő nyugati körgyűrű megvalósítása érdekében.

Mint ismeretes, a nagyváradi városvezetés Váradvelence és Rogériusz lakónegyedek forgalmának összekapcsolása céljából egy közel négy kilométeres gyorsforgalmi út építését tervezi egy európai uniós finanszírozású projekt keretében. A tervek szerint az elkerülőút az Alsó Körösoldali (Făcliei) utcától a sűrűn lakott Hegyesi Márton (Ecaterina Teodoroiu) utcán keresztül a nemrég felújított Füstös hídig, illetve az Árpád vezér (Ştefan cel Mare) útig terjedne. Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete már többször jelezte az önkormányzatnak a lakosság megkérdezése nélkül elfogadott pályázattal kapcsolatos fenntartásait. Legutóbb január végén keresték fel a városházát beadványukkal, amelyben a gyorsforgalmi út megvalósítása helyett a város nyugati körgyűrűjének megépítését javasolták. A Néppárt által kidolgozott terv is hatékony megoldást nyújthat Nagyvárad tehermentesítésére, ugyanakkor nem tenné szükségessé magánházak kisajátítását vagy lebontatását. Továbbá elviselhetőbbé tenné a rendkívül forgalmas Biharpüspöki városrész lakóinak hétköznapjait is, mivel a körgyűrűszakasz Bihar község térségéből indulna és Biharpüspöki kikerülésével az ipari negyeden keresztül jutna el a Borsi útig.

Csomortányi István, a Néppárt partiumi szervezési igazgatója és Kristófi Kristóf nagyváradi elnök csütörtökön arról tájékoztatta a sajtót, hogy az önkormányzat levélben válaszolt megkeresésükre. Az Ilie Bolojan polgármester által jegyzett három soros válaszban mindössze az állt, hogy a Néppárt felvetéseit továbbították egy európai uniós finanszírozási szervhez. Csomortányi a sajtótájékoztatón közölte, hogy a városvezetés „kimerítő” válasza után úgy döntöttek, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeznek a DN19 és a DN1 országutak közötti körgyűrűszakasz megvalósítása érdekében. A kétnyelvű nyomtatványokat bárki aláírhatja, elsősorban azonban a biharpüspökiek támogatására számítanak. Az egykoron önálló település ugyanis semmi hasznot nem húzott abból, hogy közigazgatásilag Nagyváradhoz csatolták. Ellenben kapott meddőhányókat, szeméttelepeket, szennyező ipari létesítményeket és a település határában található a szintén szennyező hőerőmű, hangzott el a sajtótájékoztatón. A komoly környezetszennyezésnek kitett Biharpüspöki a nyugati körgyűrű felépítésével legalább a nehézgépjármű-forgalomtól megszabadulhatna, hangsúlyozta a két néppárti politikus. Ha szükséges, házról házra járják majd be önkénteseik a településrészt ahhoz, hogy legalább ezer kézjegyet begyűjtsenek. Akik segíteni óhajtják az aláírásgyűjtést, azok jelentkezhetnek a 0740 256 790-es telefonszámon vagy a Széles (Menumorut) utca 23. szám alatt. 

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezetének sajtóközleménye]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria