Home » Hírek » Románia » Botrány egy francia érettségi tétel miatt

Botrány egy francia érettségi tétel miatt

Bocsánatkérésre szólította fel a bukaresti külügyminisztérium Vincent Peillon francia oktatásügyi minisztert, mivel a tárca szerint a románokat súlyosan sértő kijelentés kapott helyet a franciaországi érettségi egyik tételében.

A menedzsmentvizsga egyik tétele úgy szólt: „Mutassák be azokat a módszereket, amelyekkel egy bőrdíszműves húsz éven keresztül védheti terméke védjegyét a Romániában tevékenykedő hamisítóktól.” A bukaresti külügyminisztérium felháborodását fejezte ki amiatt, hogy szerinte a kijelentés lejárató célzattal említi Romániát, és további idegengyűlölő megnyilvánulások számára nyújt táptalajt. Románia párizsi nagykövetsége tiltakozó levelet juttatott el az ügyben a francia tanügyminiszternek, akit nemcsak bocsánatkérésre szólított fel, hanem arra is, hogy vonja felelősségre a tételek összeállítását végző illetékeseket.

„Úgy ítéljük meg, hogy az ehhez hasonló megnyilvánulások a románok elleni ellenséges magatartásra sarkallhatnak bizonyos köröket, hiszen olyan sztereotípiákat tárnak a széles nyilvánosság elé, amelyek egy bizonyos népcsoportot céloznak” – szerepel az Andrei Marga vezette külügyminisztériumnak az ügyben kibocsátott közleményében. Elítélte és nemkívánatos, diszkriminatív esetnek nyilvánította a történteket a román oktatási tárca irányítását ideiglenesen ellátó Liviu Pop is, közölve: ő maga is magyarázatot kér francia kollégájától. Különben az érettségi tételre egy franciaországi oktatási szakszervezet hívta fel a figyelmet, amely maga is úgy vélekedett, hogy a megközelítés megalázó és hátrányosan megkülönböztető a románokra nézve.

„Javasoljuk az illetékeseknek, hogy a tételt jövőre a következőképpen írják át: mutassák be azokat a formalitásokat, amelyeknek meg kell felelniük a diákoknak ahhoz, hogy megóvják magukat a rágalmazó tételektől” – szerepel a szakszervezet állásfoglalásában. Mint ismeretes, Párizs és Bukarest között többször adtak alkalmat súrlódásra a Franciaországban a románok rovására megfogalmazott, viccnek szánt kijelentések. Tavaly a Canal+ tévé kabaréműsorának szereplői a román és a francia futballválogatott Bukarestben játszott mérkőzése előtt tetves, mosdatlan koldusoknak, tolvajoknak nevezték a románokat. Ugyanakkor a France 2 műsorában Jonathan Lambert francia humorista újraértelmezte a „román üdvözlést”, amely szerinte a koldusokra jellemző alázatos tekintetből, kinyújtott tenyérből és siránkozó hangból áll.

[Forrás: Krónika]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria