Home » Hírek » Románia » Búcsú Schengentől? – Kemény intés a német külügyminisztertől

Búcsú Schengentől? – Kemény intés a német külügyminisztertől

Az európai közösségi alapértékeket veszélyezteti a romániai politikai konfliktus – állapította meg a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott szombati nyilatkozatában a német külügyminiszter.

A liberális Guido Westerwelle leszögezte: a demokrácia, a jogállamiság alapelvei, a hatalmi ágak szétválasztásának elve nem kérdőjelezhető meg Európában. „A német kormányt nem hagyja hidegen mindaz, ami most Romániában történik” – fogalmazott a német diplomácia vezetője. Westerwelle ugyanakkor új ellenőrzési eszközök bevezetését látja szükségesnek az EU intézményrendszerébe arra az esetre, ha valamelyik tagállam megsérti az uniós közösségi értékeket. „Új mechanizmusokra volna szükség, hogy gyorsabban tudjunk közösen fellépni, ha valamelyik tagország durván megszegi a törvényeket” – jelentette ki.

A külügyminiszter Románia további európai uniós integrációját, többek között az ország schengeni csatlakozását is megkérdőjelezte. „Kérdéses, hogy Bukarest meg tudja-e tenni az utolsó lépéseket az integrációs folyamatban” – fogalmazott. A FAZ emlékeztetett, hogy Romániát még nem vették fel a schengeni övezetbe.

[Forrás: Székely Hírmondó/Erdély Ma]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria