Home » Hírek » Erdély » Bukaresti kettősség: látszólag román belpolitika, valójában európai probléma

Bukaresti kettősség: látszólag román belpolitika, valójában európai probléma

2012. 7. 10.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetőivel folytatott tegnap megbeszélést a romániai helyzetről Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök és helyettese, Semjén Zsolt. Az eszmecseréről Toró T. Tibort, az EMNP elnökét kérdezte a Magyar Hírlap.

– Miről tárgyalt az EMNP küldöttsége a magyar kormány vezetőivel?

– Miután közös pártcsaládhoz, az Európai Néppárthoz tartozunk, az EMNP egyeztette álláspontját a Fidesz–KDNP-pártszövetséggel a romániai helyzetet illetően. A bukaresti fejlemények csak látszólag tűnnek belpolitikai ügynek. Bukarest most sokkal inkább egy európai szintű, baloldali–jobboldali, kommunista–antikommunista törésvonalat jelenít meg. Hiszen – s ebben egyetértettünk Orbán Viktorral és Semjén Zsolttal is – Romániában posztkommunista restaurációs kísérlet zajlik, ahol azt a maffiarendszert kívánják visszaállítani, ami két évtizeden át uralta a román politikát, s aminek a felszámolására tett néhány bátortalan és nem is túl következetes kísérletet Traian Basescu államfő. Erdélyi magyar politikusként nem nézhetjük tétlenül, hogy Románia visszacsússzon oda, ahová a húsz évvel ezelőtt a bányászjárás taszította.

– A közelmúltban lezajlott romániai önkormányzati választások eredményeiről esett szó a megbeszélésen?

– Kiértékeltük a választási eredményeket is. Miniszterelnök úr és a magyar kormány álláspontja az, hogy az őszi, parlamenti választásokra jó lenne valamilyen integrált stratégiát kidolgozni. Ennek a feltétele pedig a párbeszéd a különböző magyar politikai erők között. A magyar képviselet megerősítése szempontjából erre az EMNP küldöttsége maximális nyitottságot mutatott.

[Forrás: Kristály Lehel, Magyar Hírlap]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria