Home » Hírek » Erdély » Bukott a kormány, bukott az RMDSZ

Bukott a kormány, bukott az RMDSZ

2012. 4. 27.
Megosztás:

A kormánybuktatáshoz elegendő képviselő támogatását gyűjtötte össze ma a parlamentben az ellenzék a bizalmatlansági indítvány szavazása során. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozata csak ürügy volt – az ellenzéki pártszövetség emellett a közpénzek kormánypárti polgármestereknek való leosztását, a kétes privatizációs döntéseket és a nyugdíjakat sújtó illetékeket is számonkérte a kormányon, ezúttal eredményesen.

Megbukott tehát a különben jobb sorsra érdemes Răzvan Mihai Ungureanu miniszterelnök által vezetett kormány, megbukott Markó Béla miniszterelnök-helyettes és Kelemen Hunor miniszter, az RMDSZ elnöke is és személyükben jelképesen megbukott az RMDSZ, valamint az általa immár másfél évtizede gyakorolt hatalom-orientált kamarilla-politika, amely egyre inkább csak a pozíciókról, a miniszteri és államtitkári bársonyszékekről szólt és egyre kevésbé a magyar közösség érdekeiről és megoldatlan dolgairól.

Az Erdélyi Magyar Néppárt megalakulása óta hirdeti az új erdélyi magyar egység megteremtésének szükségességét, amelynek a lényege nem a hatalmi monopólium bármi áron való megőrzése és a zsákmányszerzés a szűk körön belülieknek, hanem a szervezetek – a politikum, a civil társadalom és a történelmi egyházak – közötti együttműködés annak érdekében, hogy az erdélyi magyarok akarata érvényesüljön Bukarestben is. Több tízezer munkanélküli, létminimum alatt élő nyugdíjasok, elvándorolt fiatalok a szenvedő alanyai a gyatra kormányzati teljesítménynek. Éhbérért dolgozó tanárok és orvosok, megnyomorított közszolgák szemlélik tehetetlenül a gátlástalan hatalmi politizálás következményeit. Most mind azt várják, hogy végre ők legyenek a fontosak, az ő problémáikra kapjanak megoldást és válaszokat. Ebben a helyzetben nem Frundáról, nem Markóról, nem Borbélyról és nem Kelemen Hunorról kell gondoskodni, hanem végre az erdélyi magyarokról: tisztakezű, kiszámítható, új politikára van szükség.

Ismételten kijelentjük: a kormányválság és az önkormányzati választások idején elengedhetetlennek tartjuk az erdélyi magyar politikai szervezetek közötti párbeszédet és együttműködést. Az RMDSZ vezetői – mint ahogyan tették azt tegnap Kolozsváron is, amikor elzárkóztak a választási együttműködéstől – folyamatosan elütik a társadalmi béke és az erdélyi magyar ügy érdekében történő közös fellépés iránt sóvárgó közösség kinyújtott kezét. Az Erdélyi Magyar Néppárt, mint ahogy eddig már többször is megtette, a segítő kezet ezúton ismét kinyújtja feléjük, és kész az együttműködésre. Feltételünk csupán annyi, hogy a népnyúzó megszorítások és csődbe vezető politika után most végre ne a miniszteri autókra, a bukaresti pozíciókra és saját fizetésükre figyeljenek, hanem elsődleges szempontjuk az erdélyi magyarság érdeke legyen.

Várjuk a pozitív választ és az egyértelmű kiállást. Hiszen annál az erdélyi magyarság, de még az RMDSZ derékhada is többet érdemel, minthogy néhány hataloméhes és gátlástalan vezetője miatt a közösség parlamenti képviseletet jelenleg ellátó szervezete a román politika szemétdombjára kerüljön.

Mert mi hiszünk a tisztakezű, kiszámítható új politikában, hiszünk az új egységben.

Hiszünk Erdélyben!


Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége nevében,
Toró T. Tibor
elnök


Kolozsvár, 2012. április 27.

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóközleménye]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria