Home » Hírek » Románia » Bűnvádi eljárás beindítását kezdeményezi a DNA Borbély László ellen

Bűnvádi eljárás beindítását kezdeményezi a DNA Borbély László ellen

2012. 4. 4.
Megosztás:

Borbély László környezetvédelmi miniszter elleni büntetőjogi kivizsgálás jóváhagyását kérte csütörtök délelőtt az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA). A nyomozóhatóság a főügyészséghez fordult azzal a kéréssel, hogy tegye meg a parlamentnél a bűnvádi eljárás indításához szükséges jogi lépéseket. A DNA befolyással való üzérkedéssel és hamis vagyonnyilatkozat-tétellel gyanúsítja Borbély László képviselőt, az RMDSZ miniszterét, illetve politikai alelnökét. A gyanú szerint egy üzletember Szepessy Szabolcs miniszteri tanácsos közvetítésével ingyenes lakásfelújítással vásárolta meg Borbély László befolyását annak érdekében, hogy szerződésekhez juthasson.

A DNA szerint Ioan Ciocan, egy avasfelsőfalui üzletember 2011 során Szepessy Szabolcs miniszteri tanácsos közvetítésével megvásárolta Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter befolyását azzal, hogy cége költségén mintegy 20 ezer euró értékben végzett lakásfelújítási munkálatokat az RMDSZ-es tárcavezetőnek. Ennek az volt a célja az ügyészek szerint, hogy Borbély befolyása révén közbeszerzési szerződésekhez jusson a miniszternek alárendelt Vízgazdálkodási Hivatalnál, és hogy prioritást élvezzen néhány, a hivatallal korábban leszerződött és folyamatban levő, vagy befejezett munkálat ellenértékének kifizetésénél. Az Agerpress hírügynökség szerint Szepessy ellen bűnrészesség miatt már vádat is emeltek az ügyben.

Ioan Ciocan cége 2007-től összesen 48 munkálat elvégzésére között szerződést az állammal, ezek között szerepelnek tengerpart-megerősítések, valamint folyómeder-szabályozások is.

A vizsgálat bejelentésekor Borbély alaptalannak minősítette a nyomozóhatóság állításait, mint mondta: semmi köze nincs a DNA által említett ügyhöz.

Az ügyészek korábban kihallgatták Borbély feleségét, illetve anyatársát, házkutatást tartottak ugyanakkor Ioan Ciocan egyik bukaresti lakásában.

A kivizsgálás megkezdését követően az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) bejelentette: 2010 áprilisától kezdődően vizsgálódik az RMDSZ-es politikus és felesége vagyonnyilatkozata kapcsán, a vizsgálat eredményeit azonban nem nevezte meg.

Daniel Morar, a DNA főügyésze tavaly egy interjúban ugyanakkor azt nyilatkozta: politikusok nyomást gyakorolnak a korrupcióellenes ügyészségre annak az ügynek a vizsgálata kapcsán, amelyben Borbély László környezetvédelmi miniszter neve is felmerül.

[Forrás: Krónika]


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria