Déva: magyar zászlót lobogtatva vonultak diákok

2012. 3. 26.
Megosztás:

Március 18-án került sor a dévai református templomban megtartott immár hagyományos március 15-i megemlékezésre.

1995- be a dévai református gyülekezet a lelkész kezdeményezésével felállított a református temetőben egy emlékművet az 1848-49 forradalomban elhunytak emlékére. Azóta már hagyománnyá vált Déván hogy március tizenötödikéhez legközelebbi vasárnap megemlékeznek az 1848-49-es eseményekre megkoszorúzva a temetőben felállított emlékművet.

Az idén is az ünneplés a dévai református templomban kezdődött a szokásos istentisztelettel, majd a Téglás Gábor Iskolaközpont diákjai mutattak be egy rövid verses énekes előadást Oprisa Melinda tanárnő vezetésével. A templomi megemlékezés a magyar himnusz eléneklésével végződött.

Az istentisztelet végén a gyülekezet felsorakozott a magyar zászlót lobogtató diák után és így indultak el a temetőbe. Itt elhelyezték az egyik koszorút László Zsigmond alpestesi lelkipásztor, honvéd sírjához és a másikat pedig az 1848-as forradalomban elesettek emlékére állított emlékműhöz. Miután elhangzott Vörösmarty Mihály Szózata, a református lelkész elmondta, hogy ezelőtt 17 évvel, amikor először vonult ki a gyülekezet a megemlékezni sokan nem mertek csatlakozni, mert akkoriban rendőrségi kísérettel zajlottak le az események. Sajnálattal mondta el a lelkész, hogy napjainkban, amikor már a magyar zászlót is lobogtathatjuk, még vannak egyesek, akik nem mernek a felvonuláson részt venni.

Más évektől eltérően, ebben az évben a dévai reformátusokkal egy időben koszorúzott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács helyi megbízottja és a Dévai Demokrácia Központ munkatársai is.

Déva: magyar zászlót lobogtatva vonultak diákokDéva: magyar zászlót lobogtatva vonultak diákokDéva: magyar zászlót lobogtatva vonultak diákok

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria