Home » Hírek » Magyarország » Eddig 32 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba

Eddig 32 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba

2012. 3. 5.
Megosztás:

Az Oktatási Hivatal eddigi összegzése szerint 109 ezren adtak be jelentkezési kérelmet egyetemekre, főiskolákra. Végleges adatok április közepére várhatók.

 

Az idén - az eddig regisztrált adatok szerint - 109 ezren adtak be jelentkezési kérelmet egyetemekre, főiskolákra, mintegy 32 ezerrel kevesebben, mint a tavaly.

 

Az Oktatási Hivatal összegzése szerint az idén 71 ezren választották a felsőoktatási jelentkezés elektronikus formáját, s 38 ezren nyújtották be a jelentkezésüket a hagyományos módon, papíron. A jelentkezések feldolgozása folyamatosan zajlik. A jelentkezési határidőt ebben az évben meghosszabbították, a diákok február 24-ig adhatták be kérelmüket.

 

Tavaly csaknem 141 ezren adtak be felsőoktatási intézményekbe felvételi kérelmet, körülbelül ugyanannyian, mint egy évvel korábban. A hivatal tájékoztatása szerint a jelentkezők eredményeinek függvényében minden lehetőség adott arra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan mintegy százezer hallgató kezdhesse meg felsőfokú tanulmányait szeptemberben, közülük csaknem hetvenezren állami ösztöndíjjal tanulhatnak.

 

Az elektronikus úton jelentkezőknek hétfőn van még lehetőségük arra, hogy a jelentkezésüket hitelesítsék. Ezt két módon tehetik meg: egyfelől a jelentkezési adataikat tartalmazó hitelesítési adatlapot kinyomtatva és postára adva, másfelől az Ügyfélkapun keresztül, elektronikusan.

 

A postai úton beérkező jelentkezési lapok és az online úton jelentkezők által benyújtott hitelesítő adatlapok összesítése még nem zárult le, azokat a Magyar Posta folyamatosan kézbesíti. Várhatóan a hétfői naphoz hasonlóan az elkövetkező napokban is érkeznek még postán keresztül jelentkezések.

 

Végleges adatok az idén a felsőoktatásba jelentkezők számáról, valamint a benyújtott jelentkezéseknek az intézmények és szakok közötti eloszlásáról valamennyi jelentkezés feldolgozását követően, április közepére várhatóak.

 

[Forrás: MTI/origo.hu]

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria