Home » Hírek » Románia » Elgurult a romániai egészségügy gyógyszere

Elgurult a romániai egészségügy gyógyszere

2012. 3. 16.
Megosztás:

Az egészségügy tragikus helyzetben van, ilyenkor azok kell hogy előrelépjenek, akik tudnak megoldásokat találni az ágazat krízisére – jelentette ki a Krónikának Nagy András, a Kovászna megyei gyógyszerészkamara elnöke, akit Ritli László egészségügyi miniszter gyógyszerügyekkel foglalkozó szakmai tanácsadójává nevezett ki.

A szakmai kérdéseket, a javaslatainkat, elégedetlenségeinket eddig levélben vagy a prefektúrán keresztül juttattuk el a minisztériumba, most azonban Bukarestben próbálok tenni azért, hogy ezek megjelenjenek a törvényekben, rendeletekben” – fogalmazta meg Nagy András, aki abban bízik, legalább egy évet el tud tölteni a tisztségben, hogy munkájának konkrét  eredménye legyen a szakma számára.

A miniszteri tanácsadó abban bízik, hogy az adósságok rendeződnek, hiszen jelenleg az állam határidőn túl három hónapja tartozik a patikáknak, ám tudomása szerint a pénzügyminisztérium elkülönített 570 millió lejt a hátralék kifizetésére. Nagy András elmondta továbbá, a gyógyszerészek számos kérdés megválaszolását várják a minisztériumtól, és a betegek érdekében is lehetne módosításokat eszközölni.

A frissen kinevezett tanácsadó szerint feltételekhez kell kötni a gyógyszertár-alapítást. A Cseke Attila volt egészségügyi miniszter által elfogadott törvénymódosítás szerint az év végéig érvényes az a demográfiai feltétel, hogy minden 3500 lakosra juthat egy gyógyszertár. Nagy András szerint ezt a határidőt meg kell hoszszabbítani, mivel a gyógyszerészkamara több alkalommal is jelezte, nem támogatja a demográfiai feltétel eltörlését. A szakmai képviselet attól tart, hogy a tulajdonosok megpróbálják beköltöztetni a vidéki patikákat a városokba, ahol nagyobb a forgalom és nagyobb a haszon, viszont a vidékiek gyógyszerellátás nélkül maradnak.

„Jelenleg is nagyon nehéz meggyőzni a vállalkozásokat, hogy falvakon nyissanak patikát, viszont ha a demográfiai feltételt eltörlik, szinte lehetetlen lesz” – mutatott rá Nagy András, aki arra figyelmeztetett, hogy ilyen körülmények között a városokban mérhetetlenül elszaporodnának a patikák, és ezzel ellehetetlenítenék a megélhetésüket. Mint mondta, Görögországban és Magyarországon hat hónapra liberalizálták a patikaalapítást, majd azután ezt visszavonták. Az Európai Unió 27 országában létezik valamilyen korlátozás a gyógyszertárnyitásra, Prágában például mindössze 25 patika működik.

Nagy András ugyanakkor rámutatott, úgy kell módosítani az úgynevezett clawbackadót, hogy a piacról ne tűnjenek el az olcsó gyógyszerek. Mint mondta, egyetlen gyártó sem vonult ki Romániából, csak fenyegetőztek, viszont fennáll annak a veszélye, hogy kivonják a forgalomból az olcsó termékeket. A clawbackadót a forgalom után fizetik, az olcsó termékeknek pedig nagy a forgalma, ám kevés hasznot hajtanak.

A betegek érdekében viszont ezeket az elérhető árú gyógyszereket piacon kell tartani, szögezte le a tanácsadó, aki szerint olyan stratégiát kell kidolgozni, hogy a gyártók, a beszállítók előnyös szerződéshez jussanak, azzal a feltétellel, hogy az olcsó készítményeket piacon tartják.  A cégek nehezen fizetik be ezt az adót, de már eddig mintegy 208 millió lej gyűlt ebből a közkasszába. Nagy András javasolná, hogy az állami tulajdonban levő iaşi-i gyógyszergyár termékeinek skáláját bővítsék, ezzel a fejlesztéssel az olcsó gyógyszerek egy részét is szavatolni tudják, és új munkahelyeket teremtenek.

[Forrás: Krónika]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria