Home » Hírek » Románia » Erőre kapott a lej

Erőre kapott a lej

Minimálisan ugyan, de erősödött csütörtökön a lej a fontosabb devizákhoz képest. A Román Nemzeti Bank (BNR) által közzétett referencia-árfolyamon a román fizetőeszköz 0,28 banival, azaz 0,06 százalékkal volt erősebb az előző napi lej/euró kurzushoz viszonyítva, 4,4435-ös értéken állt.

Talpra állni látszott a lej az amerikai dollárhoz képest is, itt az erősödés 0,11 százalékos, azaz 0,37 banis volt, a lej/dollár hivatalos árfolyam 3,4950 volt. Megfordult viszont a trend az arany tekintetében, miközben előző nap a román deviza még erősödött az aranyhoz viszonyítva, csütörtökön gyengülésről tett tanúbizonyságot a jegybanki kurzus. Egy gramm arany így 173,9255 lejt ért, ami 1,1359 lejjel több, mint egy nappal korábban.

„Azt, hogy mi történik a devizapiacon, kizárólag a külpiaci folyamatok befolyásolják” – közölte a referencia-árfolyam közzétételét követően Adrian Vasilescu, a BNR elnöki tanácsadója. „Úgy vélem, hogy nem változott nagyon sok minden, a sokkhatások csakis külpiaciak, belföldi szinten semmi nem hat ki az árfolyamok alakulására” – fogalmazott a szakember. Mint hangsúlyozta, az elmúlt egy hét során a lej kevesebb mint egy százalékkal lett gyengébb, ami pedig azt jelenti, hogy ez nem egy folyamat része, és egyik napról a másikra bármi megváltozhat.

Adrian Vasilescu ugyanakkor fontosnak tartotta helyesbíteni az elmúlt napokban a televíziós műsorokban elhangzott riogatásokat. „Olyanokat mondtak, hogy a lej néhány nap alatt 6 százalékkal lett gyengébb. Természetes, hogy egy ilyen információtól nagyon sok tévénéző pánikot kap. Szó sincs viszont 6 százalékos gyengülésről. A lej 2 százalékkal gyengült egyetlen év alatt, nem 6 százalékkal néhány nap leforgása alatt. A leértékelődés kevesebb mint 1 százalék. Jobban leértékelődött a forint, a cseh korona és a lengyel złoty is” – emelte ki a jegybanki szakember.

[Forrás: erdely.ma]


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria