Home » Hírek » Erdély » Erőt kell felmutatni az autonómiaharcban

Erőt kell felmutatni az autonómiaharcban

2013. 8. 12.
Megosztás:

Az erdélyi aktuálpolitikai helyzetképről – régiósítás, alkotmánymódosítás, autonómia – tartottak előadást szombaton az EMI-táborban.

Erőt kell felmutatni az autnómiaharcban

Papp Előd, a Néppárt Székelyföld régióért felelős alelnöke elmondta: az Erdélyi Magyar Néppárt  toborozni fog a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által meghirdetett Székelyek Nagy Menetelésére, mert támogatja az autonómiatüntetéseket, bármelyik alakulat is szervezze azokat.

Papp úgy vélekedett, az RMDSZ azért „nem támogatja” a Néppárt autonómiatüntetéseit, mert politikai versenyként fogja fel az önrendelkezésért folytatott küzdelmet, amelyben alulmarad. A Magyar Polgári Párt pedig az RMDSZ szatellitpártjaként tevékenykedik – tette hozzá az alelnök. Megjegyezte: huszonhárom év után ugyanott tartunk a magyar alapkérdésekben, mint 1990-ben, pedig voltak pillanatok, amikor a magyarság politikai képviselete a mérleg nyelve volt, viszont ezt a lehetőséget nem használták ki.

Sorbán Attila, a Néppárt Hargita megyei önkormányzati képviselője leszögezte: a székelyek az autonómia révén csak azt kérik, amihez minden európai nemzeti kisebbségnek joga van. „Tudatosítani kell, hogy ehhez jogunk van és ebből nem engedünk” – jelentette ki Sorbán. Úgy vélekedett, a székelység demográfiai csökkenése miatt a román állam érdeke, hogy húzza az időt, mert „ha így haladunk tovább, ötven év múlva már nem lesz amiről beszélni”.

Sorbán felhívta a figyelmet: a közösség képviselőinek a román kormány tagjaként nem lehet az autonómiáról egyezkedni, azt csak kormányon kívül lehet megoldani. „Erőt kell felmutatni, mert a bukaresti törvényekkel nem lehet a magyar közösség jogait garantálni” – összegzett Sorbán Attila.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria