Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Ezernyi válasz érkezik az Erdélyi Magyar Néppártnak

Ezernyi válasz érkezik az Erdélyi Magyar Néppártnak

2012. 2. 22.
Megosztás:

Az első napok tapasztalatai alapján nagy igény van az Erdélyi Magyar Néppárt Döntsünk közösen! kezdeményezésére. Az erdélyi magyarság gondjaira fókuszáló, széles körű társadalmi értekezés első két napján a kiküldött kérdőívekből máris ezernél is több példány érkezett vissza. Még többen töltötték ki a Döntsünk közösen! elektronikus kérdőívét, összeállításunkban a kapott válaszokból szemezgetünk.

 

Bár a közösségi tanácskozás alig indult útjára, az első válaszokat böngészve máris nyilvánvaló: a legtöbben megélhetési félelmeikre keresnek választ, és koránt sincsenek megelégedve a hatalom válságkezelő megoldásaira. "Segítsen a kisnyugdíjasokon, és harcoljon a jogainkért. Mi ketten 853 lej betegnyugdíjból élünk, fele gyógyszerre megy. Ne felejtsenek el minket!" – olvasható egy csíkszeredai kisnyugdíjas elkeseredett hangvételű soraiban.

A válaszadók közül feltűnően sokakat foglalkoztat a korrupciómentes, őszinte politizálás és a közélet. A válaszokat áttekintve nyilvánvaló: a megkeresettek az opportunista politikusok kizárását, a fiatalítást és a szakmai alapokra helyezett döntéshozatalt bátorítják. „Leszámolni a megélhetési és korrupt politikusokkal az erdélyi magyar közéletben”, „komolyabb, hozzáértőbb embereket különböző megyei szervezetekbe” vagy „a tiszta kezű és tiszta lelkű embereknek lehetőséget teremteni a politizálásra” – olvasható a Néppárthoz érkezett válaszok között.

Többen vannak ugyanakkor, akik a magyar politikai szervezetek együttműködését és az egyeztetést szorgalmazzák. „Kompromisszumképesnek kell lenni a többi magyar és román politikai alakulattal addig a határig, ameddig az erdélyi magyarság érdekei nem sérülnek” – olvasható a gondolatot találóan összefoglaló hozzászólásban. Az „erdélyi magyarság összefogása”, az „RMDSZ-szel történő megegyezés és együttműködés” több helyről is visszaköszönő kijelentés.

A visszajelzések között rendszeres az autonómia igénye is. „Autonómiát minden áron!” - írja egy hozzászóló. Vélekedésével nincs egyedül, a többség határozott hangnemben lép fel: „harcolják ki az autonómiát, hogy minden magyar szülőföldjén élhessen, ne kényszerüljön elvándorlásra”, „ne csak emlegessék az autonómiát, hanem küzdjenek is érte” – jelenik meg a gondolat több válaszadónál is.

Gyakran merült fel továbbá az elkobzott magyar ingatlanok visszaszerzése, a magyar ipar és mezőgazdaság támogatása, valamint a népességcsökkenés megállítása és a nemzeti öntudat támogatása.

Többen is megállapítják, hogy a fiatalok eltávolodtak az aktív politizálástól: „el sem mennek szavazni, nem hisznek abban, hogy a politika segíthet a jövőjükön” – olvasható meg egy észrevételben. Az Erdélyi Magyar Néppárt számára tanácsokat megfogalmazók kívánságait talán a következő, az 1990-es és a 2010-es választások magyar szavazatainak megdöbbentő különbségére utaló hozzászólás foglalja össze a legtalálóbban: „úgy politizáljanak, hogy nyerjék vissza a hiányzó 600 ezer szavazót!”

Az Erdélyi Magyar Néppárt a Döntsünk közösen! programot január 24-én, kedden mutatta be. A közéleti és politikai problémákról értekező íveket 400 ezer példányban juttatják el az erdélyi magyarsághoz. A nyolc pontból álló kérdőíveket a szervezet önkéntesei szórják, kitöltésük után a rajtuk szereplő postacímre lehet elküldeni, vagy a legközelebbi Demokrácia Központba a kihelyezett urnákba betenni. A kérdéssor ugyanakkor elektronikusan, a www.neppart.eu oldalon is kitölthető. A Néppárt a közösségi tanácskozás tanulságait levonva, a készülő politikai programját a kapott válaszok figyelembe vételével állítja össze.

Néhány gondolat az Erdélyi Magyar Néppárthoz intézett észrevételek közül:

  • Szeretnénk végre egy olyan pártot, melynek vezetői nem hoznak szégyent a magyarságra, és akiknek épp úgy fáj gyermekeink elvándorlása, a magyarság megalázása, történelmünk meghamisítása és értékeink eltulajdonítása, mint nekünk.

  • Maradjon meg szilárdan a célkitűzései mellett.

  • Legyen következetes, ne legyen megalkuvó.

  • Próbáljon felülkerekedni az önös érdekeken, ne akarjon minden áron a hatalom oldalára állni.

  • Vonjon be több fiatalt, népszerűsítse a népzenét, néptáncot, hagyományokat, támogass a falusi gazdákat, segítsen a gazdasági pályázatok megírásában.

  • Támogassa továbbra is a munkaalapú társadalmat.

  • Az Erdélyi Néppárt nevében hordozza a nép szót, amely a közösséget építi és képviseli, ne legyen megalkuvó!

  • Kitartást a munkájukban! Egy cél vezesse a Néppártot: a magyarság érdeke.

  • Építsék alulról a pártot, támogassák a kis és közép vállalkozókat Székelyföldön és Erdélyben, hozzunk létre együtt egy közösséget, amit a román állam nem tud megkerülni.

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóközleménye]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria