Home » Hírek » Erdély » Fejleszthető otthon – Székelyföld 2021

Fejleszthető otthon – Székelyföld 2021

2013. 7. 26.
Megosztás:

A biztonság, a megélhetés és a nemzethez való tartozás azok a fogalmak, amelyek függvényében egy közösség otthon érezheti magát . Jelentette ki Benedek Erika, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke a Fejleszthető otthon – Székelyföld 2021 címmel pénteken Tusványoson megrendezett panelbeszélgetésen.

Fejleszthető otthon – Székelyföld 2021

Az ember úgy van kódolva, hogy gyarapodik, ha biztonságban érzi magát, viszont támadás esetén sokan a menekülést választják – mondta. Támadás esetén egy másik stratégia a harc: folyamatosan harcolunk nemzeti szimbólumainkért, erdőinkért, anyanyelvünkért, az asszimiláció ellen, erőforrásainkért. Az otthonérzet megteremtése érdekében a biztonságon kívül társadalmi békére van szükség, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a régiók a történelmi határok mentén alakuljanak ki. Székelyföld társadalma pillanatnyilag nem érzi teljesen biztonságban magát. Ezért változtatnunk kell az eddigi mentalitáson, hogy pozitív jövőnk legyen. Érdekalapú szemléletünket értékalapúvá kell változtatni – fejtette ki előadásában Benedek Erika.

Sorbán Attila, a Néppárt Hargita megyei elnöke hangsúlyozta, rendkívül fontos annak a biztonságát megteremteni, hogy a különböző véleményeket ki lehessen mondani. Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon sok fiatal hagyja el szülőföldjét, mert nincs jövőképük, nincs lehetőségük a tisztességes megélhetéshez. A regionalizáció kapcsán megjegyezte, hogy az etnikai arányokat nem szabad megváltoztatni. Ugyanakkor az adópénzek hatékony elköltésének szükségességét is érintette. „Aki a mi adólejeinkből gazdálkodik, annak meg kell értenie, hogy hatékonyan és felelősséggel kell elkölteni a pénzt” – fogalmazott Sorbán, majd nyomatékosította: aki nem tud felelősen politizálni, annak le kell mondania pozíciójáról.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria