Home » Hírek » Románia » Felelősöket keresnek a demokraták

Felelősöket keresnek a demokraták

Bár némileg csökkent, továbbra is tetemes maradt a kormányzó Szociálliberális Unió (USL) pártszövetség előnye a vasárnapi önkormányzati választások eredményeinek tegnapi összesítése nyomán.

A 57,75 százalékos részvétel mellett a megyei tanácsi helyekért zajló versenyben 95,74 százalékos feldolgozottság mellett az USL a voksok 49681 százalékával állt az élen, a PDL 15,24 százalékkal a második, a populista Dan Diaconescu Néppártja (PPDD) 8,95 százalékkal a harmadik, az RMDSZ 5,60-nal a negyedik. Az EMNP 0,48 százalékkal a 22., az MPP 0,43 százalékkal a 24.

A megyei tanácselnöki tisztségért zajló megmérettetésen az USL 49,71 százalékkal az első, a további sorrend: PDL (14,80), PPDD (9,18), RMDSZ (5,45). Az MPP 0,46 százalékkal a 24., az EMNP 0,40 százalékkal a 26.

97,99 százalékos feldolgozottság mellett a helyi önkormányzatokban az USL 32,74 százalékkal az első, a további sorrend: PDL (13,89), PSD (8,49). Az RMDSZ 5,41 százalékkal a hatodik, az MPP 0,57 százalékkal a 16., az EMNP 0,51 százalékkal a 21.

Az USL adja majd a polgármesterek 33,99 százalékát, második a Demokrata-Liberális Párt (PDL) 15,17 százalékkal, míg a harmadik helyen a Szociáldemokrata Párt (PSD) önállóan indult jelöltjei állnak 8,93 százalékkal. Az RMDSZ 4,89 százalékkal a hatodik, az MPP 0,60 százalékkal a 17., az EMNP 0,34 százalékkal a 29.

Imázsát menti a PDL

A vesztes PDL-ben máris elkezdték keresni a felelősöket, és egyre inkább érdeklődnek Mihai-Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök új jobboldali platformja iránt, amelyben a jobboldal megújulásának lehetőségét látják.

Emil Boc, a PDL elnöke, volt kormányfő, aki „megmentette” a párt becsületlét azzal, hogy ismét elnyerte a kolozsvári polgármesteri tisztséget, hétfőn este a B1 kereskedelmi csatornának nyilatkozva azt mondta: a PDL által most elért eredmény az első lépés a kívánt irányba, afelé, hogy a párt az őszi parlamenti választásokon húsz és harminc százalék közötti eredményt érjen el. Boc azt is elmondta, hogyha nem nyer Kolozsváron, lemondott volna a pártelnöki tisztségről.

„Ne feledjük, hogy a PDL volt az a párt, amely felvállalta annak a terhét, hogy átvezesse az országot a válságon, és azt, hogy a stabilitás garantálása során szavazat- és imázsveszteséget szenvedjen. Azt hiszem, megtettük a lépést afelé, hogy ismét építkezni tudjunk, és kormányra kerüljünk” – mondta Boc.

Vasile Blaga, a párt kampányfőnöke  megjegyezte: a PDL saját számításaik szerint a polgármesteri tisztségek 27 százalékát szerezte meg, ezzel pedig a jobboldal első számú erejévé vált. Rámutatott, az eredmény megközelíti a kitűzött célokat, hiszen négyből egy polgár a PDL-re szavazott.

A HotNews.ro portál szerint egyébként a PDL-n belül fölmerült, hogy azon megyei fiókszervezetek vezetőinek, amelyekben a PDL nagyon rosszul szerepelt, mondjanak le. A párt vezetőtestületét holnapra hívták össze, ennek ülésén vitatják meg a további teendőket. Többek között Elena Udrea, a PDL bukaresti elnöke érintett, de a Besztercéért felelős Ioan Oltean pártfőtitkár és a prahovai Roberta Anastase képviselőházi elnök megyei szervezete is leszerepelt. Udrea elébe ment az eseményeknek, és tegnap bejelentette: lemond.

Ungireanu az új remény?

A portálnak belső pártforrások úgy nyilatkoztak: a választásokat követően egyre többen vetik fel, hogy érdemes felkarolni Ungureanu exkormányfő ötletét a jobbközép erőket tömörítő platform létrehozásáról, ez ugyanis lehetőséget biztosítana a pártnak a talpra állásra. Ungureanu egyébként hétfőn este úgy nyilatkozott: a választásokon a polgárok közel fele nem vett részt, ami elutasítást jelent az egész politikai osztállyal szemben. Szerinte ennek nyomán, a polgárok érdekében a jobbközép politikai erőknek tömörülniük kell, mivel „nem akarunk szocializmust.”

Cristian Preda PDL-s európai parlamenti képviselő tegnap be is jelentette: együttműködik Ungureanuval az új jobbközép platform létrehozásában. Preda szerint az új platformot néhány nap múlva útjára indítják a 90-es években működő Demokratikus Konvenció mintájára. Mint arról beszámoltunk, Mihai-Răzvan Ungureanu Jobbközép Polgári Kezdeményezés néven kíván ernyőszervezetet létrehozni. A győztes fél nem kímélte a PDL-t: Liviu Dragnea, a PSD pártfőtitkára azzal vádolta meg Roberta Anastase PDL-s képviselőházi elnököt, hogy négy ploieşti-i választókerületben megpróbálta megakadályozni a szavazatszámlálást.

Anastase válaszában aberránsnak nevezte a vádat, és úgy vélte, Dragnea „túl sokat fogyasztott, amikor a győzelmet ünnepelte”. Adrian Năstase, a PSD választmányi elnöke szerint a PDL stratégiai vereséget szenvedett a fellegvárának számító településeken, ami annak tudható be, hogy nem alakított ki saját ideológiát, miközben katasztrofálisan kormányzott. Ion Iliescu volt államfő, a PSD tiszteletbeli elnöke ugyanakkor úgy véli: a demokráciákban szükség van ellenzékre, ezért reményét fejezte ki, hogy a PDL nem jár úgy, mint a Parasztpárt, amely gyakorlatilag teljesen fölszámolódott.

[Forrás: Krónika]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria