Home » Hírek » Románia » Felmérés: érvényes lesz a július 29-i referendum

Felmérés: érvényes lesz a július 29-i referendum

A választópolgároknak több mint a fele részt vesz a Traian Băsescu menesztéséről szóló, július 29-i népszavazáson – derül ki a Public Affairs kommunikációs cég felméréséből.

Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) közel álló cég július 14 és 18 között végzett telefonos közvélemény-kutatása szerint a választói jegyzékben szereplő személyek 53 százaléka szavazni fog a népszavazáson.

A megkérdezettek 55,8 százaléka Băsescu menesztésére adja majd a voksát, 21,1 százalékuk ellene szavaz, a bizonytalanok aránya 23,1 százalék.

A biztos szavazók 96 százaléka azt mondta: döntése – hogy igennel vagy nemmel szavaz majd – végleges és megingathatatlan.

A felmérés azt is vizsgálta, mennyire függ a szavazási opció a válaszadók életszínvonalától. A megkérdezettek 20,4 százaléka azt mondta, keresete a legszükségesebbekre sem elegendő, ezen belül 63,2 százalék szavaz majd Băsescu menesztése mellett.

Azok közül, akiknek csak a legszükségesebbekre futja – 31,2 százalék –, 61,1 százalék támogatja az államfő leváltását.

A megkérdezettek 36,8 százaléka azt mondta, tisztességesen megél keresetéből, de drágább cikkeket már nem tud megvásárolni – ebben a kategóriában 59,9 százalék szavaz Băsescu ellen.

A bevallottan jól élő személyek – 9,2 százalék – csoportján belül 59,3 százalék támogatja az elnök menesztését, ugyanez az arány 43,8 százalék azok körében, akiknek állításuk szerint mindenük megvan (a megkérdezettek 2,5 százaléka).

A felmérés 1024 nagykorú személy megkérdezésével készült, hibaszórása plusz/mínusz 2,8 százalék.

[Forrás: Krónika]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria