Home » Hírek » Kárpát-medence » Fico-Orbán találkozó formálódik április végén

Fico-Orbán találkozó formálódik április végén

2012. 4. 16.
Megosztás:

Április huszonhatodikán, Varsóban találkozhat egymással a magyar és a szlovák kormányfő egy nagyobb összejövetel keretén belül. Fico szerint jó lenne, ha a két ország normálisan kezdene egymással kommunikálni.

Fico kijelentette, szorgalmazni fogja, hogy Varsóban egy kétoldali megbeszélésre is sor kerüljön közte és Orbán Viktor között. A szlovák kormányfő mindezt Miroslav Lajčák külügyminiszter és a tárca prioritásainak bemutatása közben ismertette.

A miniszterelnök elmondása szerint teljesen a gazdasági és szociális kérdésekre akar összpontosítani, melyek tipikusan hazai témák. A külpolitika terén külügyminiszterére támaszkodna. "Szlovákiának nyugalomra és jó kapcsolatokra van szüksége, ez számomra még fontosabb, mint máskor" - vélekedett Fico. A miniszterelnök szerint Szlovákiának érdeke, hogy minden szomszédjával baráti kapcsolatokat ápoljon, beleértve Magyarországot, az ország számára lenne kontraproduktív, ha a keletkező konfliktusokkal energiát vonna el a belföldi problémáktól.

Lajčák az újságíróknak elmondta, a jó kapcsolatok kialakításához az ország viselkedésével is hozzájárul majd. "Szlovákia és Magyarország között érthető okokból jobbak a kapcsolatok, mint az a médiából kitűnik" - jegyezte meg, s példaként hozta fel, hogy Martonyi János elsőként gratulált külügyminiszteri kinevezéséhez, egyben Budapestre is meghívta.

"Az alapfilozófiánk, hogy partnerek, szomszédok, szövetségesek vagyunk. Sok dolog összeköt minket, és érthetően néhány témában eltérőek a nézeteink. Ezeket a dolgokat tárgyilagosan, nyugodtan, európai normák szerint és érvekre támaszkodva fogjuk megvitatni" - hangsúlyozta a külügyminiszter.

[Forrás: Bumm.sk/SITA]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria