Home » Hírek » Románia » Folytatódik a hőszigetelési program

Folytatódik a hőszigetelési program

2012. 3. 14.
Megosztás:

Idén is folytatja a kormány a panelházak hőszigetelését célzó programot, a projektre előirányzott összeg 200 millió lej – erről tegnapi ülésén döntött a kabinet. A lakóépületek szerkezeti felújítására szánt összeget százmillió lejben állapították meg.

A szóban forgó összegeket kormánygaranciaként használhatják föl az ingatlantulajdonosok. A hatályos jogszabály értelmében a lakóépületek külső felújításához szükséges összeg tíz százalékát a felújítást végző tulajdonosnak kell biztosítania önrészként, a fennmaradó 90 százalékot eddig a kormány által garantált hitelként, kamattámogatással vehetik föl.

A kormánygaranciát a kis- és középvállalkozások hitelgaranciáinak kezelésére létrehozott országos alapon keresztül ítélik oda, és hőszigetelési munkálatokra is fölhasználhatók. A kormánygaranciával fölvett hitel visszafizetésének futamideje a munkálatok átvételétől számított legfeljebb öt év. A hitelt a lakók 90 százalékának beleegyezése esetén mind a lakóközösségek, mind családiház-tulajdonosok igényelhetik.

A maximális hitelösszeg társasházak esetén lakószobánként 1100 euró áfával, míg családi házak esetében 4400 euró. Ha a munkálatok során hőszigetelésre is sor kerül, társasházak esetén lakószobánként 1850 euró a maximális hitelösszeg, a családi házak esetében pedig 7400 euró. A kormány tavaly augusztusban döntött arról, hogy a lakóházak hőszigetelésére szánt keretből az épületek javítási, illetve az erkélyek beépítési munkálataira is biztosít állami garanciát.

[Forrás: Krónika]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria