Home » Hírek » Erdély » Gazdag programmal ünnepelte Bihar megyében március 15-ét a Néppárt és az EMNT

Gazdag programmal ünnepelte Bihar megyében március 15-ét a Néppárt és az EMNT

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt az elmúlt hétvégén több Bihar megyei településen is megemlékezett az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójáról.

Nagyszalontán, a Zilahy Lajos Művelődési Házban szombat délután, mintegy száz érdeklődő jelenlétében tartotta ünnepi rendezvényét a nemzeti oldal. Balogh János helyi Néppárt-elnök köszöntőjében az 1848-49-es forradalmat az 1989-es temesvári népfelkeléshez hasonlította. Rámutatott arra, hogy miként az előbbinek, úgy az utóbbinak is megvoltak az árulói. 

Gazdag programmal ünnepelte Bihar megyében március 15-ét a Néppárt és az EMNT
Csomortányi István Nagyszalontán. Időszerűek a 12 pont követelései


Csomortányi István, a Néppárt szervezési igazgatója ünnepi beszédében a ’48-as ifjak 12 pontját korunk megoldásra váró problémáival állította szembe. „1848 márciusában országgyűlést, felelős kormányt, jogegyenlőséget, egyenlő közteherviselést követeltek az ifjak, amiképpen napjainkban egy partiumi regionális kormányért küzdünk, továbbá azt szeretnénk, hogy az igazságszolgáltatás tisztességesen végezze munkáját, saját adólejeinkről pedig mi magunk dönthessünk, és az ország javaiból mindenki a munkája alapján részesüljön” – hangsúlyozta a néppárti elöljáró. Megemlítette: a márciusi ifjak uniót követeltek Erdéllyel, amiképpen napjainkban is a nemzet egységéért dolgozunk.

Az est során fellépett Dánielfy Zsolt debreceni és Kelemen Csaba egri színművész, Sztojka Gábor helyi előadóművész énekelt, és elhangzott egy szavalat is Deák Krisztina előadásában.

Paptamásiban, a református templomban tartott istentisztelet után a helyiek közösségében emlékeztek meg a 1848-49-es szabadságharcról a néppártiak. A helyi kisdiákok ünnepi előadása után a résztvevők a templomkertben felállított honvéd emlékműnél helyezték el a kegyelet virágait. Többek között a helyi polgármester, Matyi Miklós, valamint Csomortányi István, a Néppárt szervezési igazgatója mondott beszédet.

Az EMNT és a Néppárt érmihályfalvi képviselői három helyszínen ünnepeltek együtt a történelmi egyházakkal, politikai és civil szervezetekkel. Péntek délután az általános iskola Bernát Józsefről elnevezett épületénél Réder János és Kecskés Zoltán, a Főtéren, Petőfi Sándor nemzeti költőnk emléktáblájánál pedig Papp Sándor és Bató Zsuzsa koszorúzott. Szilágyi Ferenc, az EMNT alelnöke, érmihályfalvi tanácsos Czeglédi Júliával együtt Nyírábányban ünnepelt, ahol több mint nyolcvan – többségében érmihályfalvi – személy tett állampolgársági esküt. Beszédében Szilágyi Ferenc arról szólt, hogy minden egyes állampolgársági eskütétel egy-egy nemzeti ünnep a számunkra, annál is inkább, mivel ezeken az alkalmakon azt láthatjuk, hogy a magyarok a saját kezükbe akarják venni a saját sorsukat, amiképpen tették ezt a forradalom hősei is.

Biharon – az előző évekhez hasonlóan – az EMNT és a Néppárt helyi szervezetei a Magyar Polgári Párt képviselőivel közösen ünnepeltek Gáspár András honvéd tábornok síremlékénél. Rövid beszédet mondott Biró Zsolt, a bihari szervezet elnöke.

Székelyhídon, március 17-én a városi művelődési ház falán elhelyezett Petőfi-emléktáblánál ünnepeltek a néppártiak, a helyi történelmi egyházakkal, politikai és civil szervezetekkel közösen. Az előző évekhez képest kevesebben jöttek el az ünnepségre, ami a szokatlan időjárással is magyarázható. Fellépett a Székelyhídi Férfikórus, valamint a Búzavirág asszonykórus, majd ünnepi beszédek hangzottak el. A Néppárt nevében Rhédey Emília elnök és Cele László alelnök koszorúzott.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria