Home » Hírek » Erdély » Gergely Balázs: a Iorga-táblát el kell távolítani

Gergely Balázs: a Iorga-táblát el kell távolítani

2012. 9. 17.
Megosztás:

Kihallgatta Gergely Balázst a Kolozs Megyei Rendőrség szeptember 17-én, hétfő reggel a Mátyás-szobor elé helyezett Iorga-tábla ügyében. Gergely szerint bizakodással lehet várni a nyomozás lezárását, ugyanis minden jel arra mutat, hogy a rendőrség a műemlékrongálás tényét megállapítja.

Az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke a rendőröknek a hétfői kihallgatáson elmondta, fenntartja a feljelentésben leírtakat: a szoborrestauráció dokumentációja alapján a Iorga-idézetet tartalmazó bronztáblát törvénytelenül helyezték ki. A-kategóriás műemlékről lévén szó, a hatályban lévő jogszabályok szerint az engedély nélküli módosítás súlyos bűncselekménynek minősül. Gergely Balázs 2011 májusában, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megyei elnökeként, a kihelyezés másnapján, ismeretlen tettes ellen tett büntetőfeljelentést. A rendőrség ígérete szerint a már 15 hónapos nyomozati fázist rövidesen lezárják.

Mint ismert, a közelmúltban a rendőrség megnevezte az ügy hivatalos gyanúsítottját, Sorin Apostu, Kolozsvár volt polgármestere személyében. Apostu korábban több nyilatkozatában is elismerte, hogy a tábla az ő tudtával került a szobor talapzatára.

Gergely Balázs úgy véli, a jogsértés, az engedély nélküli beavatkozás olyannyira nyilvánvaló, hogy a Polgármesteri Hivatalnak a nyomozás lezárásától függetlenül erkölcsi kötelessége, hogy a saját hatáskörében lépjen és a táblát eltávolítsa.

[Forrás: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóközleménye]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria