Home » Hírek » Erdély » Görögországot bírálta Tőkés

Görögországot bírálta Tőkés

2012. 4. 12.
Megosztás:

Április 11-én az Európai Parlament Néppárti Frakciója tematikus konferenciát rendezett Brüsszelben a nyugat-balkáni országok integrációjának folyamatáról, illetve az ezen a téren fennálló jelenlegi helyzetről. A tanácskozást Joseph Daul néppárti frakcióelnök nyitotta meg. Az érdekelt országok képviseletében – többek között – olyan vezető politikusok voltak jelen és szólaltak fel, mint Sali Berisha albániai miniszterelnök és Nikola Poposki makedón külügyminiszter. A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Pásztor István elnök fejtette ki álláspontját, különös tekintettel a frissen tagjelöltséget nyert Szerbia integrációjára.

Berndt Posselt német képviselő – egyebek mellett – azt tette bírálat tárgyává, hogy Koszovó ügyében még mindig nem egységes az Unió, mivel öt tagállam – köztük Románia és Szlovákia – továbbra sem hajlandó elismerni annak függetlenségét.

Tőkés László erdélyi képviselő először is az uniós tagjelölt Makedónia mellett emelte fel a szavát, „egyenesen botrányosnak” minősítve, hogy Görögország ellenkezése miatt sem állami elnevezését nem használhatja, sem a csatlakozási tárgyalások elkezdését nem engedélyezik számára. A hét éve húzódó politikai affér komoly tekintélyveszteséget jelent az Európai Uniónak – jelentette ki Tőkés László, a tárgyalások haladék nélküli elkezdését sürgetve.

Ezt követően képviselőnk Pásztor István pártelnököt üdvözölte, s a délvidéki magyarság ügyével együtt a szerbiai román és bolgár kisebbségek esetét ajánlotta az európai honatyák figyelmébe, külön elismeréssel szólva Románia Timok-völgyi vlachok melletti kiállásáról. Mindezekkel együtt, valamint ezeken túlmenően Nyugat-Balkán stabilitásának és integrációjának egyik kulcskérdése a kisebbségi jogok rendezése, aminek jelentősége, a maga helyén, csak az – általános – emberi jogokéhoz fogható. Hogyha ezt nem vesszük komolyan vagy szőnyeg alá seperjük, utóbb súlyosan meg fogja bosszulni magát – hangsúlyozta a Kárpát-Medencei Magyar Autonómia-Tanács elnöke.

Tömör összefoglalójában a VMSZ elnöke szintén a kisebbségi kérdést ítélte a balkáni térség stabilitása egyik legfontosabb előfeltételének. Hasonlóképpen szólt a múltban elkövetett atrocitásokról és a tömeggyilkosságokról. Ameddig a múlttal nem nézünk szembe, a volt Jugoszlávia népei között igazi és tartós megbékélésre nem kerülhet sor – mondotta Pásztor István.

[Forrás: Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria