Home » Hírek » Románia » Gyanús a Năstase-öngyilkosság?

Gyanús a Năstase-öngyilkosság?

Kétségeinek adott hangot az Adrian Năstase öngyilkossági kísérletével kapcsolatban Monica Macovei európai parlamenti képviselő. Az egykori igazságügyi miniszter azt mondta: nem megnyugtató, hogy Şerban Brădişteanu orvos, a korábban korrupció miatt vizsgált PSD-szenátor állította fel Năstase diagnózisát. Macovei ugyanakkor kéri Ioan Rus belügyminiszter lemondását, mivel megkülönböztetett bánásmódot alkalmazott a börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase esetében. Az ex-miniszterelnök öngyilkossági kísérlete kapcsán egyébként olyan elméletek is megjelentek, hogy az egész csupán megrendezett színjáték volt.

Monica Macovei szerint Adrian Năstasét megkülönböztetett bánásmódban részesítik. Az EP-képviselő úgy véli, a szerda este öngyilkosságot megkísérelőszociáldemokrata politikus a Rahova Börtönkórházban is kezelhető lenne, ehelyett ő még mindig a Floreasca sürgősségi kórházban van, holott börtönbüntetése már elkezdődött. „Minden, a Floreasca kórházban töltött nappal csökken a Năstaséra kiszabott két éves börtönbüntetés” – szögezte le.

Az egykori igazságügyi miniszter azzal vádolja Ioan Rus belügyminisztert, hogy törvényszegően járt el a Năstase ügyében. Macovei azt kifogásolja, hogy a belügyminiszter telefonon egyeztetett Năstaséval börtönbe szállításának mikéntjéről. „Vajon hány elítéltet hív fel a belügyminiszter, hogy megkérdezze tőlük: hogyan szeretnének börtönbe vonulni?” – fogalmazott Monica Macovei. Hozzátette: Rus korábbi nyilatkozata szerint az ex-kormányfő jogállását jelenleg a fogvatartottakra vonatkozó törvény szabályozza Năstasét pedig sokkal többen meglátogatták a kórházban, mint ahogy azt a jogszabály lehetővé teszi. A bukaresti rendőrségvasárnap ellentmondott a belügyminiszternek. Adrian Năstase bebörtönzési procedúrája nem zárult le, a politikus nem tekinhető fogvatartottnak, a kórházban töltött időt pedig nem vonják le büntetéséből – közölte a rendőrség.

Az EP-képviselő szerint a belügyminiszternek le kell mondania tisztségéről.

Macovei szombaton azt mondta, kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy a Năstase diagnózisa helyes. „Nem megnyugtató számomra, hogy a diagnózist dr. Şerban Brădişteanu, korábban korrupció miatt vizsgált PSD-szenátor állítja fel” – fogalmazott az EP-képviselő.

Hétfőn döntenek Năstase börtönbe szállításáról

A Floreasca kórház orvosai egyébként hétfőn döntenek arról, hogy Adrian Năstase állapota lehetővé teszi-e átszállítását a Rahova Börtönkórházba. A rendőrség egyébként még pénteken elküldte erre vonatkozó kérelmét, de a 17 óra után beérkező dokumentumot már nem sikerült hivatalosan iktatni, ezért csak hétfőn születik döntés az ügyben. Az orvosok korábban azt mondták: Adrian Năstase kérésére a továbbiakban semmiféle információt nem adnak ki a politikus egészségi állapotával kapcsolatban.

Színjáték volt-e az öngyilkossági kísérlet?

Az Adrian Năstase öngyilkossági kísérlete kapcsán közvetlenül az incidens után megjelentek olyan felvetések, melyek szerint az egész történet pusztán színjáték, hogy az ex-kormányfő elodázza vagy megússza börtönbüntetésének letöltését.

Közvetlenül az öngyilkossági kísérlet után felmerült a médiában is, hogy miért nem volt véres a Năstase ruházata a nyaklövés után. Ezt a politikus ügyvédje azzal magyarázta, hogy a véres inget egy másikra cserélték, mielőtt Năstasét a hordágyon a mentőbe emelték.

Mihai Giurgea újságíró egyébként a blogján fejti ki, hogy szerinte miért megrendezett színjáték az öngyilkossági kísérlet. Az újságíró furcsállja, hogy a Năstase bukaresti, Zambaccian utcai háza körül szerda este tartózkodó mintegy száz ember, köztük több televíziós stáb semmiféle lövést nem hallott, holott csak néhány méterre álltak az öngyilkossági kísérlet helyszínétől, holott a 38-as Smith&Wesson Special revolver az egyik legerősebb kézifegyver, lövésének hangja két kilométerről is hallható.

Az is gyanús – írja Giurgea –, hogy az ex-kormányfő semmiféle különösebb orvosi ellátásban, például vérátömlesztésben nem részesült a helyszínen, holott nyaki lőtt sebe ezt indokolta volna, és a nyakán kötés helyett csak egy sál volt látható.

Az újságíró szerint fokozza a zűrzavart az is, hogy Năstase kórházba szállítása után az orvosok azt mondták: csak felszínes karcolásokat okozott a lövés, másnap azonban kiderült, komoly sérülésről van szó, amely operációt igényel. Feltűnő, hogy Năstasét kizárólag PSD-s orvosok kezelték, köztük Daniela Bartoş és Mircea Beuran egykori egészségügyi miniszterek, vagy Şerban Brădişteanu, aki korábban PSD-szenátor volt.

Végül Giurgea furcsállja, hogy Ioan Rus belügyminiszter azt nyilatkozta: szerdán 17 óra körül beszélt telefonon Adrian Năstaséval, aki félreérthetetlenül utalt arra, hogy öngyilkosságot követ el, ennek ellenére Rus csak hat óra múlva küldte a mentőket a Zambaccian utcai házhoz, amikor az időközben a helyszínre érkezett tévéstábok élőben kezdtek közvetíteni.

Az újságíró szerint a „médiacirkusz” része volt az is, hogy Năstase fia csütörtökön bejelentette, hogy pénteken nyilvánosan felolvassa apja politikai végrendeletét, egy nappal később azonban elállt szándékától.

[Forrás: Krónika]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria