Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Háromszintű választási stratégiával készül a Néppárt

Háromszintű választási stratégiával készül a Néppárt

2012. 9. 19.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt háromszintű választási stratégiával vág neki a közelgő parlamenti választásoknak, illetve az azt megelőző kampánynak. Jelszavai: föderális Romániát, európai Erdélyt, autonóm Székelyföldet és Érmelléket! – jelentette ki Toró T. Tibor elnök a párt szerdai, nagyváradi sajtótájékoztatóján.

Háromszintű választási stratégiával készül a Néppárt
Zatykó Gyula és Toró T. Tibor. Föderációt, transzivanizmust, autonómiat tűztek zászlajukra


Az Erdélyi Magyar Néppárt erkölcsi kötelességének tekinti az autonómia ügyét képviselni Románia parlamentjében, így nem volt kérdéses a decemberi választásokon való indulása – jelentette ki Toró T. Tibor. Bár mindent megtettek annak érdekében, hogy az erdélyi magyar pártok közösen indulhassanak a parlamenti választásokon, ennek meghiúsulása nem okozott meglepetést a Néppárt vezetősége számára. Toró hangsúlyozta: a módosított választási törvénynek köszönhetőn a magyar parlamenti jelenlét nem forog kockán a Néppárt indulásával, annak ellenére, hogy egyes erők ezt próbálják elhitetni a magyar közösséggel. A sajtótájékoztatón elhangzott: szeptember végéig sor kerül a helyi és megyei küldöttgyűlésekre, ahol döntenek a jelöltek személyéről, majd várhatóan október elejére nevesítik őket.

Az Erdélyi Magyar Néppárt háromrétegű kampánnyal óhajtja megszólítani a választókat az autonómia, az eurotranszilvanizmus és a föderáció gondolatának szintjén. Toró kifejtette: „az autonómia az erdélyi magyarság stratégiai célja, ezt a gondolatot szeretnénk közelebb vinni az emberekhez konkrét cselekvési tervekre és elvekre lebontva”. Ami az ország szervezését illeti, a Néppárt meggyőződése szerint ahhoz, hogy a Romániában élők életminősége változzon, az államberendezkedést át kell alakítani föderális berendezkedéssé. A kampány során ez lesz a román és magyar választópolgárok felé szóló második legfontosabb üzenet. Harmadsorban az előző kampány során megfogalmazott Hiszünk Erdélyben! jelszó folytatásaképpen a Néppárt az eurotranszilvanizmus eszméjét szeretné közelebb vinni az emberekhez, ami a régi transzilvanista hagyományon alapuló, európai viszonylatban is modern Erdélyt jelent.

Toró bejelentette: a Néppárt folytatja a társadalmi párbeszédet és jövő héttől egy széles társadalmi konzultációt indít Ne engedjünk 89-ből! – Mondja meg a magáét! címmel. Ennek célja, hogy mindenki szóhoz jusson, akinek véleménye van az ország helyzetéről. A program ugyanakkor lehetőséget teremt arra is, hogy az erdélyi magyar közösség megfogalmazhassa azt a bizonyos nemzeti minimumot, amelyet egy képviselőnek – jusson az be bármely párt színeiben – a bukaresti parlamentben képviselnie kell.

Zatykó Gyula, a Néppárt partiumi régióelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a jelöltállítás során ugyanazt az elvet követik, mint a helyhatósági választásokon. Fontos kritérium, hogy a jelöltek nevéhez semmilyen korrupciós ügy ne legyen köthető. Csak olyan személyek kerülhetnek szóba, akik a felvázolt programot hitelesen és őszintén tudják képviselni.

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóközleménye]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria