Home » Hírek » Erdély » Helytálltak a székelyek a magyarországi gátakon

Helytálltak a székelyek a magyarországi gátakon

2013. 6. 12.
Megosztás:

A székelyföldi önkénteseknek az árvízi védelemben betöltött szerepéről, önzetlen munkájáról számolt be szerdán Csibi Zoltán, a székely önkéntes segítők koordinátora. A Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón részt vett Sorbán Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt megyei elnöke, valamint Tőke Ervin, a Minta elnöke, a Néppárt csíkszeredai önkormányzati képviselője is.

Helyt álltak a székelyek a magyarországi gátakon

Tőke Ervin, Csibi Zoltán, Sorbán Attila

Csibi Zoltán, a székely önkéntes segítők koordinátora, a Néppárt szentimrei önkormányzati képviselője tolmácsolta a magyar hatóságok, Orbán Viktor miniszterelnök, Bakondi György, a katasztrófavédelmi főigazgató, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, és Papp Előd, a Néppárt Székelyföldi régióért felelős alelnöke köszönetét mindazoknak, akik önkéntesen részt vettek az árvíz elleni védekezésben, ugyanakkor azoknak is, akik lélekben és anyagi hozzájárulással támogatták az akciót

„Sepsiszentgyörgytől Marosvásárhelyig, Brassótól Kolozsvárig voltak résztvevők, akiket két busszal szállítottunk Esztergomba, a Mária Valéria híd közelébe, valamint a Csenkei hídhoz. A száz önkéntes az önzetlen munka által a nemzeti összetartozás szellemiségét ültette át a gyakorlatba, példásan képviselve Székelyföldet” – hangsúlyozta Csibi. Kifejtette: A Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács fontosnak tartja, hogy közösségünkben visszaállítsuk a kalákát, mint a segítségnyújtás lehetséges módszerét. „Úgy gondoljuk, hogy az egymásra figyelés, az önkéntes segítség bontja le a nemzet tagjai közötti korlátokat, előítéleteket” – mondta.

Tőke Ervin, a Minta elnöke, az ifjúsági szervezet eddigi munkájáról és tevékenységéről számolt be. Hangsúlyozta, hogy országos szinten már tizennégy szervezetük működik, de már további nyolc helyszínről jelezték a megalakulási szándékot. Az Erdélyi Magyar Néppárt partnerszervezete, a Minta számos akcióval hívta fel eddig a közvélemény figyelmét. A szentgyörgyi városnapok alkalmával villámcsődületet szerveztek az autonómiáért, országos szinten tizenöt helyszínen gyertyagyújtással tiltakoztak a Rétyre tervezett osztrák megagáter ellen, ugyanakkor számos kulturális, történelmi és sportrendezvényt is szerveztek.

Sorbán Attila, a Néppárt Hargita megyei elnöke beszélt a Romániában tervezett területi közigazgatási reformról, amely – mint mondta –, nem veszi figyelembe az önkormányzatiság európai alapelvét, valamint a történelmi régiók határait. Kifejtette: „látható, hogy csupán parlamenti eszközökkel nem lehet megakadályozni a regionalizáció Bukarest által elképzelt folyamatát, ezért közvetlen és határozott közösségi fellépésre van szükség. A Néppárt aláírásgyűjtésbe kezd, hogy a magyar közösség tagjai önálló politikai szereplőkként véleményt nyilváníthassanak a kormány régióátalakítási terveiről, egyeztetéseket kezdeményez a Székely Nemzeti Tanáccsal köztéri demonstrációk szervezése érdekében, valamint kezdeményezi az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum összehívását egy közös cselekvési terv kidolgozása érdekében”.

A Néppárt és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójával kapcsolatban Sorbán elmondta: a Makfalván született megállapodással ellentétben Biró Zsolt, az MPP elnöke, nem jelent meg a Néppárt által június 7-re, Kalibáskőre szervezett találkozón, és az ajánlatot is elutasította arra hivatkozva, hogy a fúzió nem lehet tárgyalás témája. Ennek alapján egyértelmű, hogy a fúzió ellenzésével az MPP egyes vezetői homlokegyenest szembemennek a párt tagságának akaratával, ezért a Néppárt a polgáriak helyi vezetőivel folytatja tovább az egyeztetéseket a nemzeti oldal egyesítéséről.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria