Home » Hírek » Erdély

Erdély

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Szatmár megyei szervezetei a 2018-as magyarországi országgyűlési választások során közel 4.000 levélszavazat begyűjtésében és leadásában segítette a választópolgárokat.

Mint ismeretes, az előzetes letartóztatásban lévő Cătălin Cherecheş támogatására biztatta Nagybánya magyarságát az RMDSZ helyi elnöke, Vida Noémi. Bár a Szövetség politikusa utólag azt mondta, magánvéleményének adott hangot, feltevődik a kérdés: ha az RMDSZ nagybányai első embere nyugodt szívvel támogat egy csúszópénz elfogadásakor tetten ért politikust, mi jóra számíthatunk a teljes nagybányai RMDSZ-től és jelöltjeiktől?

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt Temes megyei szervezetének vezetősége óvatos optimizmussal fogadta a Temes megyei RMDSZ a helyhatósági választásokon való együttműködésre vonatkozó megkeresését. Természetesen készen álltunk erre, annak tudatában, hogy közösségünk is ezt akarja, ahogyan 4 évvel ezelőtt is ezt ajánlottuk, de akkor az RMDSZ visszautasította. Akkor is úgy gondoltuk, mint ahogyan most is, hogy a magyar-magyar együttműködés mozgósíthatja leginkább választóinkat és ezáltal elérhető lesz ismét az 5%-os bejutási küszöb mind Temesváron, mind a megyében.

Mély megrendüléssel értesültünk Tőkés István református lelkésznek, egyházi írónak, teológiai professzornak, az Erdélyi Református Egyházkerület volt püspök-helyettesének haláláról. Az életének századik évében elhunyt kiemelkedő erdélyi személyiség pótolhatatlan űrt hagyott maga után.

 

Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnöke és Jakab István, a Néppárt marosvásárhelyi elnöke szerda déli sajtótájékoztatójukon számoltak be arról, hogy írásban tájékoztatják Klaus Johannis államelnököt a marosvásárhelyi magyarságot ért jogsérelmekről.

 

Maksán tartotta március 15-i központi megemlékezését az Erdélyi Magyar Néppárt. A rendezvényen felszólalt Szilágyi Zsolt, pártelnök is. „Összeköt bennünket a hit, a szeretet és a szabadság nemes eszménye” – kezdte beszédét Szilágyi. A Néppárt elnöke rámutatott: Kelet-Közép-Európában a szabadságharcok hagyománya összeköti az ott élőket, s az erdélyi magyarság évről-évre, minden március 15-én elkészíti a szabadság leltárát. 

Közös sajtótájékoztatót tartott Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. A marosvásárhelyi találkozón az SZNT mára tervezett, ám a városvezetés által betiltott megmozdulásáról volt szó. 

Az utóbbi hetek egyik fő köztémája a Székely Szabadság Napján való emlékezés és tiltakozás körüli herce-hurca. A kép úgy néz ki, hogy a Székely Nemzeti Tanács, az esemény kezdeményezője és immár hagyomány-teremtő szervezője vívja - legjobb tudása szerint és tulajdonképpen eszköztelenül - a maga közigazgatási jellegű harcát.

Az erdélyi magyar orvos- és gyógyszerész-képzés ügye 25 éve vár érdemi megoldásra. Ki lett próbálva a módszerek egész skálája: egyetemen belüli egyeztetések, bukaresti kormányon belüli egyeztetések, diák-, oktató- és civil tiltakozások, civil- és politikai nyomásgyakorlás a médián keresztül. Mindeddig eredménytelenül.

Március 10., a Székely Szabadság Napja, immár nemzeti közösségünk többségének tudatába beivódott emlékezési dátum. Az elnyomó főhatalom elleni tiltakozás jelképeként autonómiaküzdelmünk mozgalmi ágának meghatározó része. Az SZNT által évente megszervezett emlékezés közösségi önazonosságunk fenntartásának eszköze, ugyanakkor természetes, hogy összekötendő az aktuális jogcsorbító intézkedések elleni tiltakozással.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria