Home » Hírek » Kárpát-medence » Hivatalosan is kihelyezik a felvidéki magyar helységnévtáblákat

Hivatalosan is kihelyezik a felvidéki magyar helységnévtáblákat

2012. 3. 2.
Megosztás:

Érsek Árpád (Híd) közlekedésügyi államtitkár felhívására a Szlovák Útkezelő Vállalat még csütörtökön elkezdi a kétnyelvű helységnévtáblák törvényes kihelyezését - tájékoztatott a Híd sajtóosztálya.

Érsek Árpád először ez év januárjában tárgyalt a Szlovák Útkezelő Vállalat vezérigazgatójával a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezésével kapcsolatban, majd február 16-án levélben ismételten felszólította az illetékes vállalatot a táblák mielőbbi elhelyezésére - emlékeztet a sajtóközlemény.

„Nem tartom korrekt lépésnek, hogy politikai pártok kampány céljából önkényesen magyar nyelvű helységnévtáblákat helyeznek ki, ezért kértem az útkezelő vállalatot a kétnyelvű helységnévtáblák mielőbbi elhelyezésére” – nyilatkozta az ügy kapcsán az államtitkár. A törvény értelmében legkésőbb 2012. július 1-jéig kellene elhelyezni a kétnyelvű helységnévtáblákat.

Az első magyar nyelvű helységnévtáblát ma helyezi ki a Szlovák Útkezelő Vállalat Párkányban. További kétnyelvű táblák holnap Gyerken, március 6-án Ógyallán és március 10-én Diószegen kerülnek a helyükre.

A magyar helységnévtáblák hiányára a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom több ízben is felhívta a figyelmet. Az MKP politikusai és civilek az elmúlt hónapban több településen helyeztek el magyar táblát - nem hivatalosan.

[Forrás: Bumm.sk]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria