Home » Hírek » Erdély » Ide nézz a figurára: nagy sikerű néptáncvetélkedővel köszöntötték Bánffyhunyadon a nemzeti ünnepet

Ide nézz a figurára: nagy sikerű néptáncvetélkedővel köszöntötték Bánffyhunyadon a nemzeti ünnepet

Ide nézz a figurára címmel tartották az első kalotaszegi legényes versenyt Bánffyhunyadon vasárnap, március 16-án. A néptáncvetélkedőt az Erdélyi Magyar Néppárt a nemzeti ünnep alkalmából szervezett kétnapos rendezvénysorozatának részeként tartották, társszervezője az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Nippon Kalotaszeg egyesület volt.

A gyermek- és felnőttkategóriában tartott vetélkedőre 65 kalotaszegi születésű, vagy a tájegység valamelyik településén lakó táncos jelentkezett. A bánffyhunyadi művelődési házban tartott vetélkedő selejtező szakaszáról 13 felnőtt és 10 gyermek jutott tovább a telt ház, azaz mintegy félezer érdeklődő előtt tartott délutáni gálaműsorra.

Gergely Balázs, a rendezvény főszervezője felszólalásában megköszönte a bánffyhunyadiaknak, hogy befogadták a rendezvényt. Az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke emlékeztetett: május 31. és június 2. között szervezik meg az I. Kalotaszegi Magyar Napokat, amelytől azt remélik, hogy szorosabbra fűzi a köteléket a kalotaszegi települések között. Lázár Attila, az Ide nézz a figurára ötletgazdája, a Nippon Kalotaszeg vezetője kiemelte: a legényes verseny bizonyítja, hogy Kalotaszegen van táncélet, és örvendetesnek nevezte, hogy a vetélkedő résztvevőinek egy része továbbadja tánctudását a kisebbeknek. Boros Lóránd szervező elmondta, fontosnak tartották, hogy a zsűri részeként olyan helyiek döntsenek a rangsorról, akik részesei a kalotaszegi kultúrának, a hagyományos táncokról komoly tapasztalattal és emlékekkel rendelkeznek, a többségük pedig egykori adatközlő.

A 2850 lej összdíjazású felnőtt kategóriában az első három helyezés mellett különdíjat és közönségdíjat és hirdettek, a gyermekkategória – 15 évnél fiatalabbak – díjazottjai könyvcsomagot kaptak. A felnőtteknél első helyen Balázs Szabolcs, második helyen Varga Gyurka István végzett. A harmadik díjat és a különdíjat Bethlendi András kapta. A közönségdíjas Bálint Zsolt lett.

A gyermekek között első díjban, különdíjban és közönségdíjban részesült Vincze Hunor. A második helyezés Bányai-Csáki Róbertet, a harmadik Boncz Andrást illette. A muzsikát környékbeli népzenészek és prímások húzták, a lelkes közönség előtt a helyi Suhanc és a Kalotaszeg táncegyüttesek is felléptek. A gálaest hangulatára jellemző, hogy a zsűri döntésére várva – a több száz fős közönség ovációja közepette – a versenyzők nyilvános, önkéntes táncolásba fogtak. Késő este Czilika Ödön és zenekara meghívásával hagyományos mulatságot tartottak.

Az Ide nézz a figurára gálaelőadását megtisztelte jelenlétével Tőkés László, az EMNT elnöke, európai parlamenti képviselő, valamint Brendus Réka, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának főosztályvezető-helyettese is.

A néprajztudósok Kalotaszeg alatt az egykori Kolozs vármegyének azt a területét értik, amely Kolozsvártól Csucsáig terül el, délen a Gyulai-havasokig, nyugaton a Vigyázó- (Vlegyásza-) havas és a Meszes-hegylánc lábáig terjed, továbbá ide számítanak néhány, a Gyula-Jára útvonal mentén fekvő falut is. A helyi hagyomány szerint a tájegység fővárosa a gazdag néprajzáról közismert Bánffyhunyad.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria