Home » Hírek » Erdély » Ilie Bolojannal, Nagyvárad polgármesterével tárgyaltak a Néppárt helyi vezetői

Ilie Bolojannal, Nagyvárad polgármesterével tárgyaltak a Néppárt helyi vezetői

2012. 7. 17.
Megosztás:
A nagyváradi magyar és román lakosságot egyformán érintő fontos kérdések kerültek napirendre azon a találkozón, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt helyi képviselői kezdeményeztek Nagyvárad újraválasztott polgármesterével, Ilie Bolojannal. Az elöljáró készségesen fogadta a néppárti vezetőket és arról biztosította őket, hogy nyitott a magyar közösség ügyei iránt. 
 
Zatykó Gyula partiumi régióelnök és Csomortányi István szervezési igazgató tájékoztatása szerint a pénteki tárgyalás egyik kiemelt témája az Ady Endre Líceum ügye volt. Mint ismeretes, a város legnagyobb múlttal rendelkező oktatási intézményének patinás épülete az Szent Orsolya-rend tulajdonát képezte, melynek használatáért az önkormányzat havi 41.000 új lej bérleti díjat fizetett mindeddig.
 
Ilie Bolojannal, Nagyvárad polgármesterével tárgyaltak a Néppárt helyi vezetői
Csomortányi és Zatykó. Az Ady érdekeit védik

Miután a franciaországi székhelyű apácarend a tavalyi évben kivonult városunkból, a tulajdonos a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye lett. A tulajdonváltás óta az önkormányzat késlelteti az új bérleti szerződés megkötését, ami aggodalmakat keltett a nagyváradi magyarok körében és politikai színezetű vitára adott indokot. A néppárti politikusok felhívták Ilie Bolojan figyelmét, hogy az intézmény jelképes értékű a magyar közösség számára, ami érthető is, mivel 240 éve megszakítás nélkül folyik itt a magyar nyelvű oktatás. A nagyváradi magyarok nem fogadnák el, ha az önkormányzat más ingatlanba költöztetné az iskolát. Bolojan válaszában megnyugtatta a néppárti képviselőket, hogy az ügynek nincs politikai vagy etnikai színezete. Az önkormányzat érdeke ebben a kérdésben az, hogy minél kisebb bérleti díjat fizessen az egyháznak. A polgármester ígérete szerint egyébként a lefaragott összeget a váradi magyar oktatásra fordítanák, közölte Zatykó Gyula, aki azt is elmondta, hogy az ügy tisztázására a római katolikus püspökkel, Böcskei Lászlóval is kezdeményeztek egy találkozót. 
 
A Néppárt vezetői bemutatták a polgármesternek városfejlesztési programjuk főbb irányelveit. A programban hosszú távú megoldásokat dolgoztak ki – egyebek mellett – a város köz- és vasúti tehermentesítése érdekében. Csomortányi István a sajtótájékoztatón elmondta: egy város általános rendezési terve hosszú távon meghatározza város fejlődésének irányát és a lakosok életminőségét, ezért nem mindegy mi kerül bele. A Néppárt szeretne hozzájárulni a tervhez olyan – már általánosan ismertté vált – javaslatokkal, mint például a biharpüspöki körgyűrű-szakasz terve. Nagyvárad polgármestere nagy érdeklődéssel fogadta a városon áthaladó vasúti forgalom átszervezésére vonatkozó javaslatokat is, melyekről első ízben hallott. 
 
A tárgyaláson szóba került a váradi fűtésrendszer rehabilitációja is. Ezzel kapcsolatosan Zatykó Gyula kifejtette: a gázüzemű erőmű mellett fontos, a kiegészítő energiaforrások kihasználása, illetve a termálvíz hasznosítása. A Néppárti képviselők tájékoztatták Bolojant a zöldenergia felhasználásában európai szinten is élen járó Miskolci Hőszolgáltatónál tett szakmai látogatásuk tapasztalatairól és közvetítői szerepet ajánlottak fel a váradi és a miskolci hőszolgáltató között. 
 
[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezetének sajtószolgálata]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria