Home » Hírek » Románia » Ismét recesszióban Románia gazdasága

Ismét recesszióban Románia gazdasága

Románia gazdasága 0,1 százalékkal csökkent az idei első negyedévben a tavalyi október-december időszakhoz képest, ez pedig recessziónak minősül, mivel két egymás utáni negyedévben csökkenést regisztráltak. Az eurózóna gazdasága stagnált az első negyedévben.

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) első becslései szerint az idei első negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai össztermék (GDP) 2011 utolsó negyedévéhez képest. Tavaly október-decemberben 0,2 százalékos csökkenést regisztráltak, két egymás utáni negyedéves csökkenés pedig recessziónak minősül.

Az idei év első három hónapjában regisztrált csökkenés azonban alacsonyabb, mint az elemzők által előzetesen becsült 0,2-0,3 százalék.

Az elemzők mintegy 1 százalékos éves növekedést becsülnek 2012-re, ez fél százalékkal alacsonyabb, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által előrejelzett növekedési szint.

Tavaly 2,5 százalékkal növekedett a GDP, elsősorban az agrárágazat és az ipar eredményeinek köszönhetően (11,3, illetve 5 százalékos növekedés).

Románia 2011-ben, két és fél év után került ki az előző recesszióból.

A csökkenést előrejelző várakozásokkal szemben az eurótérség gazdasága és az Európai Unió GDP-je stagnált az idei első negyedévben – közölte kedden az Eurostat – azonban az államadósságok válsága nyomán nem növekedett Franciaország és Olaszország gazdasága, ezzel pedig nőtt a lemaradásuk Németországhoz képest.

[Forrás: Krónika]


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria