Home » Hírek » Románia » Kamerák helyett megfigyelők az érettségin

Kamerák helyett megfigyelők az érettségin

Jövő évtől felszámolhatják az érettségik videokamerás megfigyelését, a jelenlegi tizenegyedikes diákok véleményét pedig szavazáson kérik ki arról, hogy a jelenlegi jogszabály szerint kívánnak érettségizni jövőre, vagy az eredetileg 2015-től bevezetni tervezett többszintű modellben – jelentette be tegnap Liviu Pop ügyvivő oktatási miniszter, hozzátéve: a kamerák helyét akár civil szervezetek által delegált megfigyelők is átvehetik. „Tárgyalhatunk a dologról, döntés még nem született” – jelentette ki Pop.

Az idei eljárás az osztálytermekben elhelyezett kamerák előtt történik, és aki tiltakozott ellenük, az szerintem nem törvényes alapon tette. Játék közben nem lehet megváltoztatni a szabályokat” – szögezte le a tárcavezető. Hozzátette: ezt követően meg kell vitatni a kérdést, és amennyiben valóban fölmerül az igény a kamerák eltávolítására, a civil társadalom képviselői, de akár a televíziók és más orgánumok megfigyelői is részt vehetnek a vizsgákon.

Liviu Pop azt is közölte, véleménye szerint a tizenegyedikes diákokat referendumon kell megkérdezni arról a június tizedikei önkormányzati választásokat követően, hogy a jelenlegi rendszerben vagy kétszintű érettségi keretében kívánják letenni a gimnáziumi záróvizsgát. Mint arról tegnap beszámoltunk, a három tanügyi szakszervezet nyílt levelet intézett a kormányzó Szociálliberális Szövetséghez (USL), amelyben sürgetik a többszintű érettségi vizsga alkalmazását. A tanügyi törvény tartalmazza ugyan a differenciált érettségit, de az a jogszabály értelmében csak 2016-tól lép érvénybe, amikor azok a diákok vizsgáznak, akik a 2012–2013-as tanévben kezdik a 9. osztályt. A tanügyi törvény értelmében 2016-tól az érettségi tárgyak száma nem változna, vagyis a román, a magyar, az idegen nyelv és a számítógépes ismereteken kívül a végzősök a szak függvényében még két tantárgyból vizsgáznak. A szakszervezetek ezt a módosítást hoznák előre 2013-ra, ugyanakkor javasolják, hogy a románnyelv- és az anyanyelvvizsga is a szaktól függően differenciált legyen.

Liviu Pop ennek kapcsán tegnap kifejtette: a szakszervezetek javaslatát akkor lehet gyakorlatba ültetni, ha az érintett diákok véleményét is kikérik a témában. Erre már a héten megteszik az előkészületeket, és minden érintett diák kifejtheti véleményét arról, hogy szeretné-e előre hozni a kétszintű érettségi időpontját 2013-ra. Az ügyvivő miniszter fontosnak nevezte, hogy az érettségi vizsgák során az órákon leadott tananyagot kérjék számon a diákoktól. Rámutatott: ő is támogatja az újfajta érettségi rendszer bevezetésének előrehozatalát, annak megvalósítása ugyanakkor hatalmas erőfeszítést kíván az oktatási tárca részéről.

Az ügyvivő miniszter azt is elmondta, az iskolai tantervek kidolgozása óriási késésben van, de várhatóan júniustól augusztusig sikerül fölvázolni őket. „Az ötödikesek számára az új oktatási törvény értelmében új tantervet kellett volna kidolgozni. Most már az ötödik végén járnak, jövőre hatodikba mennek, de a tanterv még nem készült el. Nem szabad elfelejteni a kilencedikeseket sem, akiknek az új törvény értelmében szintén új tanterv alapján kellett volna tanulniuk, de az sem készült el. Garantálom, hogy az idei tanév végén a minisztérium kidolgozza az új tantervet az előkészítő osztályok számára is” – szögezte le Liviu Pop. Mindezekre reagálva tegnap Traian Ungureanu, az ellenzéki Demokrata-Liberális Párt (PDL) szóvivője Pop azonnali lemondását követelte, mondván: az ügyvivő miniszter nem kezdeményezhet hosszú távú terveket, az általa bejelentett változások pedig összezavarják az érettségi rendjét.

[Forrás: Krónika]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria