Home » Hírek » Erdély » Kampányhajrá Háromszéken

Kampányhajrá Háromszéken

A kampánycsendet megelőző 48 órában sem tétlenkedtek az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjei, önkéntesei és szimpatizánsai Háromszéken. Tőkés László védnök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke korteskörútjának utolsó állomásai Málnáson, Maksán, Uzonban, Sepsiszentgyörgyön, továbbá Vargyason, Bölönben és Baróton voltak. Minden helyszínen kitörő szeretettel fogadták a Néppárt fővédnökét, valamint Nemes Előd megyeitanács-elnökjelöltet és csapatát.

Sőci Mária Magdolna málnási polgármesterjelölt felszólalásában a turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázását emelte ki. Bács-Benke László maksai polgármesterjelölt pedig a munkahelyteremtést jelölte meg legfontosabb célként. Uzonban, a helyi református templomban hirdetett igét Tőkés László volt királyhágómelléki püspök. Innen az emberek a templom udvarára vonultak, ahol többek között felszólalt Dobri Hunor Attila polgármesterjelölt is.  

A sepsiszentgyörgyi közösségi találkozón mutatkozott a legnagyobb érdeklődés a közösségi találkozó iránt, ahol a helyszínül szolgáló teremben mintegy háromszázan zsúfolódtak be.

Nemes Előd a háromszéki kampánykörútjának tapasztalatait összegezve elmondta: elkeserítő az a szegénység és kiábrándultság, amit a vidéket járva láthat, és a vidéki emberekkel beszélgetve hallhat az ember. A tapasztalatok munkára ösztönzik a Néppártot, ugyanakkor a párt létjogosultságát is igazolják – hangsúlyozta Nemes Előd. Hozzátette: a Néppárt nagy hangsúlyt fektet a vidékfejlesztésre, de eredményeket csak összefogással érhet el. A megyeitanács-elnökjelölt küzdelmesnek nevezte az elmúlt hetek kampányidőszakát, ugyanis számos nehézséggel, megfélemlítéssel kellett szembesülniük. Ennek ellenére eredményesnek mondható a Néppárt háromszéki kampánya, melynek keretében számos emberhez eljutott a Néppárt reményt hozó üzenete.

Tőkés László a „hivatalos magyar érdekszövetség” megfélemlítésen alapuló kampányával kapcsolatosan kijelentette: nincs okunk a félelemre. Korszakos változásra van szükség, ha fel akarjuk emelni a nemzet ügyét, ezért nem engedhetünk a központi hatalom kinyúlt karjának tekinthető RMDSZ megfélemlítésének. Tőkés László a változás érdekében a kárpát-medencei politikai összefogást és egy újfajta önszerveződés meghonosítását sürgetett. „Igénybe kell vennünk összes tisztánlátásunkat, le kell győzzük félelmünket, valamint a kisebbségi beidegződéseket és a demokrácia játékszabályai szerint tisztességes képviselőket kell választanunk” – hangzott el. A védnök úgy fogalmazott: egy vesztes évszázad után itt az ideje, hogy új korszak kezdődjön. Az Erdélyi Magyar Néppárt egy olyan rendszerváltásért küzd, mint amilyen 2010-ben Magyarországon beköszöntött. A Néppárt sepsiszentgyörgyi tanácsosjelöltjei közül Czegő Zoltán, Bedő Zoltán, Ütő Gusztáv és Váncsa Albert is felszólalt, akik röviden összefoglalták gondolataikat közösségünk mihamarabbi orvoslásra váró problémáiról.

Pénteken, a kampány utolsó napján, Erdővidéken járt a Néppárt védnöke. Az első állomás Vargyason volt, ahol Imets Lajos polgármesterjelölt és helyi tanácsosjelöltek fogadták a Néppárt védnökét, valamint a kampánystábot. A polgármesterjelölt helyi programját ismertette a jelen lévőkkel, amelyben kiemelt helyen szerepel a lakossági szemléletformálás, és egy vargyasi gazdasági sajátosságokon alapuló jövőkép kialakítása. A szintén erdővidéki Bölönben mintegy kétszázan gyűltek össze Tőkés László és a néppárti elöljárók látogatása alkalmából. Bíró Zsolt Lajos polgármesterjelölt fiataljaink itthon tartását jelölte meg legfontosabb feladatnak, mindemellett bőven akad mit tenni a településen, ahol egyébként az infrastruktúra hiánya és a gyakori árvizek is gondot jelentenek. Biró Zsolt Lajos az eddigi településvezetés tehetetlenségét is bírálta. Kijelentette: a be nem tartott ígéretek magyar ember szájából hazugsággal érnek fel.

Tőkés László 2012-es helyhatósági választások alkalmából szervezett kampánykörútja végül Baróton fejeződött be.

Nemes Előd elmondta: mintegy száz háromszéki településen fordultak meg ezalatt az idő alatt. Köszönetet mondott a jelölteknek és az önkénteseknek, akik kőkeményen dolgoztak azért, hogy minél több helyre eljusson a Néppárt üzenete. Szép Béla, az erdővidéki Néppárt-szervezet elnöke kifejtette: fontos, hogy esélyt adjunk fiataljainknak a cselekvésre. Meg kell állítani a fiatalok elvándorlásának folyamatát és arra kell ösztönözni őket, hogy saját közösségeikben cselekedjenek saját jövőjükért.

Virág László baróti polgármesterjelölt az összegzés rendjén elmondta: mintegy 300 háztartást kerestek fel a kampány idején. A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek csalódtak a politikában, nincs önbizalmuk és közömbösek jövőjük iránt. Arra bíztatta a jelen lévőket, hogy bízzanak azoknak a fiataloknak az erejében, akik a Néppárt színeiben indultak, és adjanak esélyt arra, hogy bizonyíthassanak.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria