Home » Hírek » Erdély » Kászonimpérre látogatott a Bornemisza bárói család

Kászonimpérre látogatott a Bornemisza bárói család

2013. 10. 7.
Megosztás:

A kászonimpérről elszármazott Bornemisza család bárói címre emelésének 300. évfordulóját ünnepli az idén. Az évforduló kapcsán látogatott el a család több tagja szombaton a Kászonokba. Az eseményen jelen volt a Néppárt több képviselője is.

Kászonimpéren a Bornemisza-kápolnánál egy gránitból készült emléktáblát is felavattak, amelyen ez a szöveg olvasható: „Ez a tábla a kászoni Bornemisza család 1713-ban történt nemesi rangra emelésének 300-ik évfordulójára készült, báró Kászoni Thyssen Bornemisza Hans Heinrich (1921–2002) emlékére az erdélyi magyarok fele tanúsított elkötelezettségének elismeréséül”.

Kászonimpérre látogatott a Bornemisza bárói család

Az eseményen jelen volt Francesca bárónő – teljes nevén Francesca Anne Dolores Freiin Thyssen-Bornemisza de Kászon – és a család azon tagjai akik részt tudtak venni ezen a különleges alkalmon. A kiemelkedő eseményen jelen volt Németh Zsolt, Magyarország külügyi államtitkára, Nagy István, Magyarország svájci nagykövete, Tőkés László európai parlamenti képviselő, Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Papp Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt Székelyföld régióért felelős alelnöke, Sorbán Attila, a Hargita megyei Néppárt elnöke, György László, a csíkszéki Néppárt elnöke, valamint a Néppárt több jelentős tagja.

Az ünnepi program szerint szombat reggel meglátogatták a Balási-kúriát, majd 11 órától a család által építtetett Bornemisza-kápolnában vettek részt a Tamás József segédpüspök által celebrált szentmisén, ezt követően leleplezték az emléktáblát.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria