Home » Hírek » Románia » Kijev sérelmezi, hogy Bukarest ukrán állampolgároknak ad román állampolgárságot

Kijev sérelmezi, hogy Bukarest ukrán állampolgároknak ad román állampolgárságot

Románia nem ad tömegesen, etnikai alapon román állampolgárságot más országok állampolgárainak, sem Ukrajna, sem más országok vonatkozásában – szögezte le csütörtökön kiadott közleményében a bukaresti külügyminisztérium arra reagálva, hogy az ukrán külügy bírálta a bukaresti hatóságokat, amiért „tömegesen adnak román útlevelet ukrán állampolgároknak”.

Az orosz Novij Region hírügynökség szerint az ukrán fél elégedetlenségének a kijevi külügyminisztérium szóvivője, Oleg Volosin adott hangot, aki egy keddi sajtótájékoztatón felszólította Romániát, hogy hagyjon fel azzal a gyakorlattal, miszerint útlevelet biztosít több ukrán régió polgárai számára.

„Azon ukrán állampolgárok, akik román útlevélhez jutnak, bűncselekményt követnek el, amelyet szankcionálni kell. Az ukrán külügyminisztérium álláspontja változatlan ebben a kérdésben. Már régóta ellenezzük a kettős állampolgárságot. Több ízben is elmagyaráztuk román partnerünknek, hogy barátságtalan lépésnek tartjuk azt, hogy tömegesen állítanak ki útlevelet az Ukrajna határvidéki régióiban élő ukrán állampolgárok számára” – jelentette ki az ukrán külügyi szóvivő.

Hozzátette: bár ma az ukrán–román kapcsolatok jobbak, mint korábban, az állampolgárság ügye továbbra is problémás. Szerinte Ukrajnában nem is él annyi román, mint amennyi a statisztikákban szerepel, mivel – mint mondta – sokan románnak vallják magukat, bár a Moldovai Köztársaságból származnak. Ez lehet az oka annak, hogy a román nyelvnek regionális nyelvi státust kell biztosítani Ukrajna nyugati határrégiójában az új nyelvhasználati törvény értelmében – vélekedett a diplomata.

A román fél cáfolta a kijevi vádakat. Csütörtöki közleményében a külügyminisztérium rámutat: a román állampolgársági törvény összhangban van a nemzetközi gyakorlattal. A vonatkozó román jogszabály nem egy kiemelt országot vagy közösséget céloz, és nem etnikai alapon biztosítja az állampolgárságot, csupán könnyítéseket tartalmaz azon volt román állampolgárok, illetve azok leszármazottai számára, akik akaratuktól függetlenül, történelmi okokból veszítették el román állampolgárságukat, nemzetiségtől függetlenül.

A külügyi tárca rámutat: Románia behatóan tanulmányozta a legfontosabb európai állampolgársági törvényeket, és arra a következtetésre jutott, hogy számos olyan, hasonló jogszabály létezik, amely könnyíti az állampolgárság megadásának feltételeit az olyan esetekben, amelyekben az igénylő és a kibocsátó állam között különleges kapcsolat mutatható ki. Leszögezik: a jogszabályban alkalmazott alapelvek számos más ország, így Ukrajna törvényeiben is megtalálhatók.

Arra is rámutatnak, hogy az állampolgárság megszerzésével az érintettek nem jutnak automatikusan román útlevélhez, ezt ugyanis más törvények szabályozzák, és nem minden, állampolgárságát visszaszerzett személy igényel útlevelet. Mint ismeretes, Ukrajna tiltja a kettős állampolgárságot, így próbálva meg elejét venni az orosz befolyás erősödésének az egykori szovjet tagköztársaságban.

Románia viszont néhány évvel ezelőtt könnyítette az állampolgárság megadását azok számára, akik bizonyítani tudják, hogy ők maguk vagy valamely felmenőjük román állampolgárok voltak. Ukrajnában a 2001-es népszámlálás adatai szerint 258 ezren vallották magukat moldovánnak, 155 ezren pedig románnak vagy román anyanyelvűnek mondták magukat.

[Forrás: Krónika]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria