Home » Hírek » Románia » Kizárták a PDL-t a Román Televízió igazgatótanácsából

Kizárták a PDL-t a Román Televízió igazgatótanácsából

A parlament két háza keddi együttes ülésén megszavazta a Román Televízió új igazgatótanácsának összetételét, a testületben azonban nem kaptak helyet a Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselői. A PDL szerint a pártok által javasolt nyolc testületi tag közül hármat nekik kellett volna jelölniük a törvény szerint. Az RMDSZ a szövetségi elnök kabinetigazgatóját jelölte a testületbe.

két ház együttes ülésén 238 szenátor és képviselő támogatta szavazatával a közszolgálati televízió új igazgatótanácsát, egyetlen ellenszavazatot regisztráltak. A testület tagjai a szavazás után letették a hivatali esküt a plénum előtt.

Az új igazgatótanács Claudiu Săftoiut választotta a Román Televízió elnök-vezérigazgatójává. Săftoiut meghallgatják a parlament kulturális bizottságai, majd a plénum szavazással dönt kinevezéséről.

Claudiu Săftoiu korábban újságíróként, 2004-től pedig két évig az államelnöki hivatalban dolgozott Traian Băsescu belpolitikai tanácsadójaként, 2006-ban kinevezték a külügyi hírzerző szolgálat (SIE) igazgatói tisztségébe, amelyet öt hónapig töltött be.

A PDL törvényhozói nem vettek részt a szavazáson, tiltakozásul az ellen, hogy a szenátus és a képviselőház kulturális bizottságai előzőleg elutasították a párt jelöltjeinek meghallgatását. A parlamenti pártok nyolc tagot jelölhettek az igazgatótanácsba, ebből három hely a demokrata liberálisoknak járt volna a törvényes előírások szerint – közölte Mircea Toader, a PDL képviselőházi frakcióvezetője. Hangsúlyozta: a PDL rendelkezik a legtöbb törvényhozóval (147 szenátor és képviselő), ezért  ezt a pártot illeti meg a három testületi tag és három póttag delegálási joga. A PSD-nek 139, a PNL-nek 88, az RMDSZ-nek 28, az UNPR-nek pedig 26 szenátora és képviselője van jelenleg.

A bizottsági döntés után, még a plenáris szavazás előtt a PDL bejelentette, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a döntést.

Az RTV új igazgatótanácsának összetétele:

A PSD javaslatára: Anne Jugănaru, Claudiu Brânzan, Cristian Niţulescu. Póttagok: Luminiţa Violeta Ristea, Mihai Cernea és Vasile Arhire.

A PNL által delegált tagok: Claudiu Săftoiu, Dida Drăgan, Lucia Hossu-Longin. Póttagok: Irina Radu, Daniela Bârsan.

Az RMDSZ által javasolt tagok: Nagy Zoltán Levente, valamint Rostás Péter István póttag. Nagy Zoltán jelenleg Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kabinetigazgatója. A biológus-ökológus végzettségű Nagy Zoltán korábban államtitkárként dolgozott a miniszterelnök-helyettesi hivatalban, azt megelőzően pedig az Országos Környezetvédelmi Ügynökségnél. Az RMDSZ-t eddig Sebesi Karen Attila képviselte az igazgatótanácsban rendes tagként. Rostás Péter István az előző ciklusban is póttagja volt az RTV igazgatótanácsának, jelenleg a Kolozsvári Rádió igazgatóhelyettese.

Az UNPR Nicoleta Nicoliceát javasolta.

A nemzeti kisebbségek képviselőházi frakciójának delegáltjai: Cornea Raico tag, valamint Ghiţă-Jalică Andreea póttag.

Az RTV alkalmazottainak képviselői az igazgatótanácsban: Valentin Nicolau és Sorin Burtea. Póttagok: Mihai Rădulescu és Ioana Cătălina Popescu.

A kormány jelöltjei: Gabriel Tufeanu tag, valamint Marius Oblu póttag.

Az államelnöki hivatal képviselője Romina Surgiu.

[Forrás: Krónika]Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria