Home » Hírek » Erdély » Kolozsvári Magyar Napok: terítéken a helyi román–magyar kapcsolat

Kolozsvári Magyar Napok: terítéken a helyi román–magyar kapcsolat

2012. 8. 22.
Megosztás:

A kolozsvári magyarok és románok közti viszonnyal, az együttélés számos problémájával foglalkozott a Magyar politika a ‘89  utáni Kolozsváron című fórum a Kolozsvári Magyar Napok keretében. Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke többek között a kétnyelvű helységnévtáblák hiányát rótta fel.

A Kincses Kolozsvár Egyesület és a Kolozsvár Társaság szervezésében megrendezett beszélgetésen Horváth Andor moderált, aki hangsúlyozta, a Kolozsváron élő magyarság a románokkal közösen, együttműködés révén kell céljait elérje.

Kántor Lajos szerint ez nehezen kivitelezhető, mivel folyamatosan akadnak konfliktushelyzetek: példaként a kolozsvári CFR labdarúgóklubot említette, amelyet gyakran támadják amiatt, hogy magyar a tulajdonosa. Kónya-Hamar Sándor egyik személyes élményét elevenítette fel, még EP-képviselői mandátuma idejéről, amikor egy fórum alkalmával az akkori román belügyminiszter kerek perec kijelentette: „értsétek meg, hogy az asszimilációról soha nem mondunk le”.

Megszólítanák az otthonmaradottakat
 

Kónya-Hamar szerint  a magyar–román párbeszédnek azzal kéne kezdődnie, hogy mindenki vállalja saját múltját. „Ami a politikai álláspontunkat illeti, tudnunk kell mikor kell turbékolni és mikor kell vijjogni”, fogalmazott. Gergely Balázs ugyanakkor leszögezte: csak akkor lehet érdemi magyar–román párbeszédről beszélni, ha azt előbb magyar–magyar párbeszéd előzi meg, ellenkező esetben ugyanis félő, hogy épp a lényeg sikkad el. Gergely Balázs arról beszélt, hogy cselekvő módon alakítandó a város sorsa, a helységnévtáblák kihelyezése minimális elvárásnak számít. Elmondta szkeptikus a népszámlálási adatokat illetően. Mint részletezte, a helyi magyar közösség csak egy kis része, mintegy 5-10 ezer fős „kemény mag” jár el a magyar rendezvényekre, a többi 30-40 ezer magyar alig tartja a kapcsolatot közösségével. Hozzáfűzte: ennek a 30-40 ezer fős csoportnak a megszólítása lesz a feladat a jövőben.

[Forrás: Krónika/Néppárt.eu]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria