Home » Hírek » Románia » Korrupció: őrizetbe vették a volt privatizációs minisztert

Korrupció: őrizetbe vették a volt privatizációs minisztert

2012. 4. 5.
Megosztás:

Alkalmazottait zsarolta, pénzt csikart ki tőlük, de más hivatali visszaéléseket is elkövetett Sorin-Petre Dimitriu, a Román Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a bukaresti kereskedelmi kamara elnöke, egykori privatizációs miniszter. A volt politikust kedden vette őrizetbe a román Országos Korrupcióellenes Ügyosztály.

Az Agerpres és a Hotnews román hírügynökségek tudósításai szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály bűnszervezet megalakításával, több rendbeli zsarolással és hivatali visszaéléssel vádolja a tisztségviselőt. Ugyancsak őrizetbe vették Dan Mihutot, a Bukaresti Kereskedelmi és Iparkamara vezérigazgatóját, valamint tanácsosát, Gabriela Dumitriut is. Mindhármuk előzetes letartóztatásba helyezését kérik a bíróságtól.

Az ügyészeknek a büntetőjogi eljárás megkezdésére vonatkozó rendelete értelmében Dimitriu 2010 júniusa és 2012 márciusa között a bukaresti kereskedelmi kamara elnökeként – az intézmény néhány más vezetőjének közreműködésével – folyamatosan zsarolta nyolc alkalmazottját. Arra kényszerítették – elbocsátással fenyegetve – őket, hogy havi bérük 30-70 százalékát adják át. Úgynevezett „szponzorálási szerződést” is alá kellet írniuk, és ennek értelmében mondtak le fizetésük említett hányadáról.

Dimitriu és bűntársai ezzel a csalárd módszerrel több mint 300 ezer lejre (jelenlegi árfolyamon számolva körülbelül 71,5 ezer euróra) tettek szert. Vesztüket az okozta, hogy három alkalmazott egy idő után megtagadta a szerződés aláírását.

Az erdélyi Krónika emlékeztetett: Sorin Dimitriu korábban parlamenti képviselő, majd két évig Emil Constantinescu államfő tanácsosa is volt. Később a privatizációt levezénylő Állami Tulajdonalap elnöke, majd privatizációs miniszter volt. Mostani tisztségeit 2008-tól töltötte be.

[Forrás: MTI/erdely.ma]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria