Home » Hírek » Erdély » Közösen ültették el a Nemzeti Összetartozás Fáját Kolozsváron

Közösen ültették el a Nemzeti Összetartozás Fáját Kolozsváron

2012. 6. 5.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezete, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) valamint a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (Kifor) képviselői közösen ültették el a Nemzeti Összetartozás fáját a kolozsvári Mikó-kertben, június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján. A faültetést követően az eseményt szervező két magyar ifjúsági civil szervezet mellett a Néppárt kolozsvári szervezetének képviselői is elhelyezték a megemlékezés koszorúit Gróf Mikó Imre mellszobrának talapzatánál.

Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja ünnepi beszédében elmondta, a Nemzeti Összetartozás Napján nem a múltra kell emlékezni, hanem inkább a jövőre kell figyelnünk. Mint fogalmazott, nem véletlen, hogy a Nemzeti Összetartozás Napját a kolozsvári magyarok jelképes időpontban, jelképes helyen, Mikó Imre szobrát koszorúzzák meg: Erdély Széchenyije több intézmény megalapításával a nemzeti összetartozást képviselte és erősítette a maga korában.
Az ünnepi megemlékezést szervező ifjúsági civil szervezetek kezdeményezésükkel hagyományt kívánnak teremteni Kolozsváron, azért, hogy a városban élő magyar közösség méltóképpen megemlékezhessen a nemzeti összetartozás fontosságáról.

A Nemzeti Összetertozás Napját 2010. május 31-én nyilvánította nemzeti emléknappá a magyar Országgyűlés.

Fotógalériánk a linkre kattintva érhető el.

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári sajtószolgálata]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria