Home » Hírek » Magyarország » Közzétették Lázár, Szijjártó és Győri új feladatainak listáját

Közzétették Lázár, Szijjártó és Győri új feladatainak listáját

Az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló rendeletmódosítást a Magyar Közlönyben tette közzé a kabinet.

Házbizottsági munka, egyeztetés a Fidesz-KDNP-frakcióval, kormányzati honlapok egységes szerkezetéért való felelősség és a külföldre irányuló kormányzati kommunikáció koordinációja - ezek azok a feladatok, amelyekkel a jövőben kibővül a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hatásköre. Az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló rendeletmódosítást a Magyar Közlöny legfrissebb számában tette közzé a kabinet.

Lázár János feladata lesz

Eszerint Lázár János államtitkárnak, a Miniszterelnökség néhány hete kinevezett új vezetőjének elődje, Varga Mihály feladatain túl dolga lesz az is, hogy a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszterrel, vagyis Navracsics Tiborral együttműködve képviselje a kormányt az Országgyűlés Házbizottságában, és hogy koordinálja a kormányzati szervek és a kormánypárti frakciók közötti egyeztetést. Felelős lesz emellett a kormányzati honlapok egységes szerkezetének és arculatának kialakításáért, fejlesztéséért, a tartalom összehangolásáért, és el kell látnia a külföldre irányuló kormányzati kommunikációval kapcsolatos koordinációs feladatokat is. Utóbbit a szervezetileg az ugyancsak a Miniszterelnökséghez tartozó Giró-Szász András kormányszóvivőn keresztül gyakorolja, ugyanis a szóvivő alá tartozik a nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkárság is Kumin Ferenc politológus vezetésével, akinek kinevezése - június 15-i hatállyal - szintén a Magyar Közlöny friss számában jelent meg.

Újdonság az is, hogy a kormányülésről készült összefoglalót ezentúl nemcsak a közigazgatási és igazságügyi miniszter, hanem a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is aláírja. A hatáskörökről szóló rendelet ezentúl kimondja azt is - összefüggésben azzal, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) irányítása a közigazgatási minisztertől a Miniszterelnökség jogi államtitkárához, Győri Tiborhoz kerül -, hogy a miniszterelnök a Miniszterelnökségen dolgozó, jogi ügyekért felelős államtitkár útján érvényesíti a kormányzati ellenőrzésre vonatkozó politikát.

A szabályozás rögzíti az említett Győri Tibornak, valamint a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárának, Szijjártó Péternek a feladat- és hatásköreit is.

Győri Tibor feladatai közé tartozik

Győri Tibor feladatai közé tartozik egyebek mellett, hogy elvégezzen a kormányfőnek jogi szempontú döntés-előkészítéssel kapcsolatos véleményezési és javaslattételi tevékenységeket, és hogy figyelemmel kísérje, esetlegesen előzetesen véleményezze a kormányprogram végrehajtásához szükséges kiemelt jelentőségű törvényeket, kormányrendeleteket, -határozatokat. Ugyancsak a kormányprogram végrehajtása érdekében az államtitkár jogi szempontból figyeli a kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok és megbízottak munkáját, amellyel kapcsolatban észrevételeket tehet a kormányfőnek, továbbá "figyelemmel kíséri a kormányzat jogi intézkedését igénylő bizottsági és képviselői javaslatokat".

A Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkára közreműködik a miniszterelnök említett, a kormányzati ellenőrzésre vonatkozó feladatában, és a Kehi elnöke útján rendszeresen eligazítást tart a minisztériumok ellenőrzésért felelős vezetőinek, kifogásolási joggal élhet a minisztériumi ellenőrzésért felelős vezetők kinevezésére, felmentésére, illetve áthelyezésére vonatkozóan, és kezdeményezheti is a felmentésüket, továbbá ő ellenőrzi a kabinet személyzetpolitikával kapcsolatos döntéseinek végrehajtását is.

Szijjártó Péter feladata

Szijjártó Péter feladatai között említi a rendeletmódosítás a kormányfő külügyi és külgazdasági stratégiájának kialakítását és végrehajtását, a miniszterelnök nemzetközi programokon való részvételére vonatkozó javaslattételt, a miniszterelnök külföldi látogatásainak, valamint a kormányfőhöz érkező külföldi partnerek magyarországi látogatásainak lebonyolítását. Emellett az államtitkár dolga, hogy előkészítse a geostratégiai jelentőségű, minisztériumközi koordinációt igénylő, határon átnyúló infrastrukturális fejlesztésekhez kapcsolódó, miniszterelnöki szintű nemzetközi tárgyalásokat, egyezményeket, valamint az is, hogy koordinálja a nemzetgazdasági jelentőséggel bíró, külföldi érdekeltségű magyarországi beruházások megvalósulásához szükséges minisztériumközi tevékenységet.

[Forrás: MTI/hirado.hu]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria