Home » Néppárt » Kronológia

Kronológia

2012. 2. 22.
Megosztás:

2013. április 20-án a párt Kolozsváron tartotta II. Országos Küldöttgyűlését. (Részletek itt és itt.) Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Küldöttgyűlése által megválasztott elnöksége: Toró T. Tibor elnök, Király Melinda, Papp Előd, Szilágyi Zsolt és Zatykó Gyula alelnökök. Az alapszabályzat-módosítás nyomán alelnökként ugyancsak testületi elnökségi tagokká válnak dr. Zakariás Zoltán, az Országos Választmány elnöke, illetve Benedek Erika, az Országos Önkormányzati Tanács elnöke.

2012. december 9-én a romániai parlamenti választásokon az Erdélyi Magyar Néppárt (a tavaszi önkormányzati választásokhoz képest) 29%-al növeli támogatottságát, azaz mintegy 57 ezer szavazatot szerez.

2012. június 10-én tartották a romániai önkormányzati választásokat. Az Erdélyi Magyar Néppárt a Kovászna megyei Nagyborosnyón és Maksán polgármesteri széket szerez, a Máramaros megyei Koltó független polgármesterjelöltjét pedig ugyancsak mandátumhoz juttatja. A Néppárt színeiben 223 három helyi és 7 megyei önkormányzati tanácsosjelölt válik képviselővé. A Néppárt és az MPP koalíciós listái 8 megyei tanácsosi helyet eredményeznek.

2012. február 25-én Csíkszeredában tartotta az I. Országos Küldöttgyűlését. (Részletek itt.) Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Küldöttgyűlése által megálasztott elnöksége: Toró T. Tibor elnök, Gergely Balázs, Papp ElődSzilágyi Zsolt és Zatykó Gyula alelnökök.

2011. december 10-én a párt Országos Programalkotó Fórum néven Marosvásárhelyen tartotta első seregszemléjét.

2011. szeptember 15-én a Bukaresti Táblabíróság jóváhagyta az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzési kérelmét.

2011. július 14-én a bukaresti törvényszék több fordulót követően első fokon elutasította a Néppárt bejegyzését, de nem az aláírásokkal volt problémája. A bíró indoklásában a többpártrendszer lényegét megkérdőjelező módon arra hivatkozott, hogy a párt nem a „nemzeti érdekek” képviseletét vállalja, hanem egy közösség érdekeire összpontosít. A Néppárt kezdeményezői megfellebbezték az ítéletet.

2011. május 26-án a Bukaresti Törvényszék első ízben tárgyalta a Néppárt bejegyzési kérelmét. Az Erdélyi Magyar Néppárt jogi bejegyzése ellen akkor három óvást nyújtottak be. A Demokratikus Szolidaritás az Esélyegyenlőség és Egy Jobb Társadalomért Pártja (Partidul Solidarităţii Democratice pentru Şanse Egale şi pentru o Societate mai Bună) az Európa Tanács alapjogi Chartájának előírásait kérte számon az Erdélyi Magyar Néppárt programjában. A Néppárt (Partidul Popular) azt kérte a törvényszéktől, hogy az új magyar párt nevében ne szerepeljen a Nép (Popular) szó. Egy magánszemély, Adrian Drăghici azért nyújtott be óvást, mert szerinte az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését támogató aláírások között hamisak is találhatók.

2011. május 5-én az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozásának kezdeményezői benyújtották a bukaresti törvényszéken a párt jogi bejegyzéséhez szükséges támogató aláírásokat.

2011 januárjában felállították az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzésével foglalkozó bizottságot, amelynek tagjai: Toró T. Tibor koordinátor, László János, Gergely Balázs és Orbán Mihály régióelnökök, Borbély Zsolt Attila, Papp Előd, Szilágyi Zsolt, Tőkés András, és Zatykó Gyula. Január második felében elindult az aláírásgyűjtés.

2010. december 4. – Az Erdélyi Magyar Néppárt (Néppárt) létrehozásáról döntött az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Székelyudvarhelyen tartott országos küldöttgyűlése. Az autonomista elveket valló új politikai szervezet, az Erdélyi Magyar Néppárt megalapításáról szóló előterjesztést 221 küldött támogatta, ellenszavazat nem volt, nyolcan tartózkodtak.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria