Home » Hírek » Románia » Leváltották Vasile Blagát, Crin Antonescu a szenátus elnöke

Leváltották Vasile Blagát, Crin Antonescu a szenátus elnöke

A kormányzó Szociálliberális Unió (USL) kezdeményezésére kedden leváltották Vasile Blagát, a felsőház elnökét, a tisztségbe pedig a liberális pártelnök Crin Antonescut, az USL társelnökét választották meg. Az USL azért kezdeményezte az ellenzéki – a hétvégén a Demokrata Liberális Párt (PDL) elnökévé választott – Blaga leváltását, mivel a házelnök szerintük saját pártját részesítette előnyben tisztsége gyakorlása közben. A PDL szerint törvénytelenség történt, az RMDSZ-frakció nem szavazott.

Vasile Blaga bejelentette: büntetőjogi feljelentést tesz Ioan Chelaru, a szenátus alelnöke ellen, aki szerinte illegálisan hívta össze a házbizottság ülését, amelyen napirendre tűzték a szenátus elnökének leváltását. Blaga szerint a házbizottsági ülést csak ő hívhatta volna össze.

Az ellenzék szerint egyébként Blaga leváltása amiatt is törvénytelen, hogy a törvényes előírások szerint a házelnököt csak saját frakciója hívhatja vissza. A PDL ezért az alkotmánybírósághoz fordul.

Vasile Blaga menesztése után a szenátus Crin Antonescut választotta a felsőház elnöki tisztségébe. Az alkotmány értelmében a szenátus elnöke az államfő után a második legmagasabb közméltóság Romániában.

A PDL szenátorai nem vettek részt a szenátus ülésén, az RMDSZ-frakció tagjai pedig nem szavaztak.

[Forrás: Krónika]


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria