Home » Hírek » Erdély » Magyar Állampolgárok Klubja Nagybányán és Szatmáron is

Magyar Állampolgárok Klubja Nagybányán és Szatmáron is

2012. 4. 2.
Megosztás:

Nagybányán és Szatmárnémetiben is megalakult a Magyar Állampolgárok Klubja. A klubhoz csatlakozhatnak mindazok, akik várják, igényelték, vagy már megkapták a magyar állampolgárságot.

Gyakorlati kérdésekben nyújtana segítséget a friss állampolgároknak a Magyar Állampolgárok Klubja, az első nagybányai összejövetelen többek között olyan kérdések merültek fel, hogy lesz-e szavazati joguk a külhoni magyaroknak, vagy miként lehet igénybe venni a magyarországi egészségügyi szolgáltatásokat?

Vannak olyan személyek is, akik csupán azért jelentkeztek a klubba, mert magyar közösségre vágytak.

Csíki Árpád szervező arról beszélt a mikrofon előtt, hogy ők Nagybányán úgy nemzetiségileg, mint vallásilag többszörösen kisebbségben vannak, nem könnyű megéljék a mindennapjaikat.

Hupka Félix, a nagybányai demokrácia-központ vezetője kételkedik a friss népszámlálási adatok valódiságában, számára hihetetlen, hogy a 21 ezer nagybányai magyarból már csak 14 ezer magyar maradt a városban.

A szervezők szeretnék rendszeresen összehívni a klubtagságot, mert céljuk a magyar állampolgárok összekovácsolása különböző kulturális és szórakoztató rendezvényekkel. Ezzel a céllal alakult meg a Szatmár Megyei Magyar Állampolgárok Klubja. Veres-Kupán Enikő elnök arról beszélt, hogy olyan közösségépítő rendezvényeket terveznek, mint honismereti kirándulások, borkóstolók, névnapok megtartása.

Egy éve kezdtek el működni Erdélyben a Demokrácia központok, azóta Szatmár megyéből mintegy 20 ezer személy vált magyar állampolgárrá.

Veres-Kupán Enikő arról is beszélt, hogy a magyar állampolgárság kötelességeket is jelent, mert a magyar állampolgárok kötelesek a Magyar Államot olyan eseményekről értesíteni, mint például a házasságkötés, a születés, válás, vagy a haláleset.

A honosítás iránt továbbra is nagy az érdeklődés Erdélyben, eddig mintegy 150 ezren kapták meg az állampolgárságot.

[Forrás: Erdély Ma/Magyar Televízió]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria