Home » Hírek » Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács március 15-i rendezvényei » Magyarnak megmaradt gyermekeink nélkül nincs magyar jövő itt a Bánságban

Magyarnak megmaradt gyermekeink nélkül nincs magyar jövő itt a Bánságban

2012. 3. 15.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt Temes megyei elnökének el nem hangzott beszéde 2012. március 15-én

Március 15-e alkalmából, minden magyar Nemzeti Ünnepén, az Erdélyi Magyar Néppárt Temes megyei szervezete felkérte az RMDSZ Temes Megyei szervezetét a közös ünneplésre. Sajnos, az együttműködésre tett javaslatunkat az RMDSZ Temes Megyei szervezete elutasította. Ez történt Erdély más településein is, de mi reméltük, hogy Temesváron, szórványban, a város toleráns szellemének megfelelően a helyi RMDSZ nyitott lesz a magyar-magyar együttműködésre.

Tisztelt Ünneplők! Kedves bánsági magyarok!

2012. március 15-én egyik szemünk nevet, másik szemünk sír.

Örülhetünk, hogy hosszú várakozás után ma először a bánsági ünneplő közösség nagy része magyar állampolgár. A magyar állampolgársággal egy olyan közjogi kötődés is keletkezett régi és új hazánkkal, mely bizonyos mértékben kárpótolhat az elmúlt hosszú évek alatt elszenvedett igazságtalanságokért.

Azonban szomorkás is a mai ünnep, a legfrissebb népszámlálási adatok tükrében nyugodtan mondhatjuk, hogy ha nem lesz valamilyen radikális változás, akkor szép lassan elfogyunk. 22 év alatt közösségünk felére csökkent. Még ha a népszámlálási adatok nem is pontosak, és mi úgy gondoljuk, hogy nem azok, akkor is a csökkenés mértéke elszomorító és elgondolkoztató.

Mi itt a Bánságban, interkulturális környezetben, Temesvár szellemiségéből kell táplálkoznunk, tiszteletbe kell tartanunk a velünk együtt élő többségi nemzet és más kisebbségek értékeit, de határozottan ki kell állnunk saját értékeink és érdekeink mellett is. Mások tiszteletbe tartása, nem vezethet oda, hogy feladjuk saját érdekeinket és lemondunk arról, hogy mi igazgassuk saját sorsunkat. Az elmúlt 22 év alatt Temesvár egyedi toleráns szellemisége is megkopott, de nem adhatjuk fel a reményt, hogy még meg lehet valamit menteni belőle.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Temesvár szabadságszerető szellemiségére épít, nem csak szavakkal, ahogy ez megfogalmazva található a Néppárt politikai keretprogramjában, hanem azokkal az emberekkel is, akik a Néppárt létrehozásában meghatározó szerepet vállaltak. A Néppárt védnöke, itt Temesváron indult el a közéleti-politikai pályán, a Néppárt vezetője pedig temesvári születésű és itt él közöttünk. Mint bánsági büszkeséggel tölt el, hogy Temesvár szellemiségére alapozva indult útjának egy új erdélyi magyar párt.

1848-ban a márciusi ifjak tudtak új hitet adni az embereknek, ma mi kell legyünk a márciusi ifjak, hinnünk kell abban, hogy lehet másképpen is politizálni, hogy együttműködve képesek leszünk új hitet adni nemzettársainknak. Politikai krédónk alapja a magyar-magyar együttműködés, nem homogén egységet szeretnénk, hanem építő együttműködést, tiszteletet és szolidaritást minden magyar között.

Mi Bánságban, a megmaradásunk érdekében ki kell állnunk azon elv mellett, hogy az adónkból befizetett összegek egy részével mi gazdálkodhassunk, ugyanakkor elsődleges célunk kell legyen a kulturális önrendelkezés kivívása. El kell érnünk, hogy mi irányítsuk kulturális és oktatási intézményeinket, mi döntsük el, hogy mi jó nekünk és ne a „Nagy Testvér” mondja meg, hogy mit csináljunk. A Néppárt számára is nagyon fontos, hogy a megye és a települések szintjén is legyen képviselőnk a döntéshozó testületekben, de ez nem önmagában kell cél legyen, hanem egy eszköz, mely segít megvalósítani céljainkat.

Végezetül szeretném kiemelni a fiatalok szerepét, nélkülük a mi szerepünk felesleges. Csak beszéddel és jóakarattal nem lehet megmenteni egy nemzetet, ehhez olyan fiatalokra van szükség, akik nem olvadnak be, bátran vállalják magyarságukat, tenni is hajlandók érte és a nehéz gazdasági helyzetben is itt maradnak. Itt maradnak, családot alapítanak, és ami a legfontosabb, gyerekeket vállalnak, a magyar öntudatot és az elődeinktől örökölt értékeket pedig megőrzik és gazdagítva adják tovább nekik.

Mert magyarnak megmaradt gyermekeink nélkül nincs magyar jövő sem itt, a Bánságban, sem Erdélyben, sem a Kárpát-medencében.

Temesvár, 2012. március 15.

Kása Zsolt

Az Erdélyi Magyar Néppárt Temes megyei szervezetének elnöke

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria