Home » Hírek » Magyarország » Magyarországi pártot alapítana az RMDSZ

Magyarországi pártot alapítana az RMDSZ

Határon túli pártot jegyeztetnének be RMDSZ-es politikusok Magyarországon, hogy megóvják az erdélyi magyarságot a megosztástól.

Az ötletgazda, Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke arra hivatkozott, javaslata önvédelem. Az erdélyi magyar egység megőrzése nagyon fontos cél, s ha az erdélyi magyar közélet és politika az anyaországi politikai megosztások felé tagozódik, akkor a jelenlegi képviseleti rendszerük is csökkenhet. A Magyarországon alapított párt emellett újabb színtér lehet a képviseleti normára. Hozzátette, az ötlet nem új, 1940 decemberében volt már rá példa, amikor az erdélyi magyar képviselők parlamenti csoportja úgy határozott, meg akarják védeni Erdélyt attól, hogy az anyaországi pártok küzdelmeinek színterévé váljon és a kisebbségi magyar egység szétessen. Az RMDSZ-nek ma ugyanez a célja: megakadályozni, hogy az erdélyi magyar színtér csatatérré váljon.

Szabó Ödön elutasította azokat a véleményeket, melyek szerint a javaslat a magyar politikai erők ellen irányulna, állítása szerint a külhonban lakó kettős állampolgárokat kívánják megszólítani. Hangsúlyozta: nem valami ellen, hanem valamiért, az erdélyi magyarság képviseletéért politizálnak.

Szabó Ödön megerősítette, számítanak az anyaországban élő magyarokra, a határon túlról átköltözöttekre is, mindazokra, akik fontosnak tartják, hogy a szomszédságpolitikában józan, higgadt viszonyulással segítsék a határon túli kisebbséget abban, hogy szülőföldjén megmaradhasson. 

Az ötlet nem aratott osztatlan sikert a többi határon túli magyar politikus körében. A felvidéki magyar politikusok nem is tudnának csatlakozni a javaslathoz, mert a szlovák állampolgársági törvény nem teszi lehetővé a kettős állampolgárságot, a vajdaságiak pedig egyelőre még kivárnak. Szabó Ödön azt mondta, alkalmazkodni kell az adott ország törvényeihez, de úgy véli, vannak olyan, Felvidékről származó, Magyarországon élő személyiségek, akik szívesen vállalnának szerepet a kezdeményezésben, hogy kivonják a határon túli magyar politikát a magyarországi belpolitikai küzdőtérről. Hozzátette, az a céljuk, hogy Magyarországról minden politikai oldal támogassa a határon túli kisebbségek ügyét és egységét.

[Forrás: Kossuth Rádió/hirado.hu]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria