Home » Hírek » Erdély » Marosvásárhely: az Erdélyi Magyar Néppárt szükség esetén saját polgármester-jelöltet indít

Marosvásárhely: az Erdélyi Magyar Néppárt szükség esetén saját polgármester-jelöltet indít

2012. 2. 22.
Megosztás:

Smaranda Enache marosvásárhelyi polgármester-jelöltségét támogathatja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), ha Vass Levente közös jelöléséről nem tud megállapodni a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ).

Toró T. Tibor, az EMNP ideiglenes elnöke a Krónika című napilapnak nyilatkozva elmondta: megtörténhet, hogy tömörülése Smaranda Enache emberjogi aktivista mögé áll a júniusi marosvásárhelyi polgármester-választáson. Ezt a megoldást az EMNP arra az esetre tartogatja, ha Vass Attila közös indításáról nem tud megegyezni az RMDSZ-szel. Vass Attila jelölését korábban mind az EMNP mind az RMDSZ jónak tartotta, de míg az EMNP a vásárhelyi magyarság által támogatott független jelöltként, az RMDSZ saját színeiben indítaná az orvos-politikust.

Toró szerint a párthoz való kötődés jócskán csökkentené a magyar jelölt esélyeit. Úgy vélte, ez még akkor is így van, ha az egyházak és a civil társadalom is kiáll Vass Attila mellett. „Amennyiben néhány héten belül nem sikerül közös nevezőre jutnunk, mindannyian elindulhatunk a magunk útján” – figyelmeztetett Toró.

Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke a Krónikának megerősítette: ő csakis függetlenként tudja elképzelni jelöltetését. „Az viszont megtiszteltetés lenne számomra, ha a város magyar és román demokratikus pártjai és civil szervezetei mellém állnának, és együtt próbálnánk meg véget vetni a jelenlegi polgármester uralmának” – nyilatkozott a magyarul és románul egyaránt anyanyelvi szinten beszélő emberjogi aktivista.

[Forrás: MTI]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria