Home » Hírek » Erdély » Marosvásárhely: az öröm ünnepe lesz március 15.

Marosvásárhely: az öröm ünnepe lesz március 15.

2013. 2. 25.
Megosztás:

„Újra kell gondolni március 15-e marosvásárhelyi értelmezését és tartalmát, hiszen a magyar szabadság napja nem a szomorúság, hanem az öröm ünnepe kell hogy legyen” – hangsúlyozta Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezetének elnöke. A közelgő március 15-e alkalmából szervezett rendezvénysorozatukról számolt be sajtótájékoztató keretében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jakab István, a Néppárt elnöke, Portik Vilmos, a gyerektevékenységek felelőse, Sántha Ágnes, valamint a Kökényes tánccsoport vezetője, Varó Huba koreográfus.

A Néppárt elnöke kifejtette, március 15-én a magyar szabadságot elsírató beszédeket hallani, gyászkoszorúkat helyeznek el az emlékműveknél, holott ez a nap a magyar nemzet történetének egyik leghíresebb és legörömtelibb pillanata, az a nap, amikor mindenki hitte, eredményes lesz a forradalom. Itt az ideje Marosvásárhelyen olyan ünnepnappá varázsolni március idusát, amely nem kizáró, hanem befogadó, ahol lehet ugyan több helyszínen ünnepelni, de a programok az ünnephez méltó békében alkotnak egységet. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a politika egy kicsit hátrább lépjen, és sokkal nagyobb teret kapjon ehelyett a kultúra, sokkal emberközelibbé váljanak a megemlékezések.

Marosvásárhely: az öröm ünnepe lesz március 15.
„Befogadó” ünnepet szerveznek a vásárhelyiek, ismét kinyit a Pilvax


„A három naposra bővült rendezvénysorozat első napján, március 14-én már megnyílik a Pilvax Kávéház, amely idén is a Várban levő Múzeum Kávézóban kap helyet” – fejtette ki a társszervező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jakab István. Ez alkalommal is lesz kokárdakészítés, lehetőség lesz a 12 pont kinyomtatására, valamint egy 1848-as fegyvereket bemutató tárlat is nyílik a partnerszervező Maros Megyei Múzeum jóvoltából. Március 15-én folytatódnak a csütörtökön elkezdett tevékenységek, de lesz még népdaléneklés, előadás arról, hogy mi történt ezen a napon Marosvásárhelyen 1848-ban. A diákoknak kincskereső vetélkedőt szerveznek, valmint korabeli ruhabemutatóra is sor kerül. Varó Huba, a Kökényes Néptáncegyüttes vezetője az általuk előkészített „Verbuválás, csatamező, szabadság…” címet viselő táncjátékról beszélt, amellyel színesíteni akarják a Pilvax Kávéház programkínálatát.

„Ez alkalommal kerül sor a pályázatok elbírálására is” – tette hozzá Sántha Ágnes, a gyerekprogramok felelőse. A szervezők ugyanis az 1848-49-es szabadságharc tematikájában két pályázatot hirdetnek. Az óvodások és kisiskolások egy-egy olyan rajzzal nevezhetnek be, amelyet a Föl, föl vitézek a csatára! kezdetű Klapka-induló ihlet. Az 5-8. osztályosok fogalmazással, a 9-12. osztályosok pedig esszével pályázhatnak. Tőlük olyan munkákat várnak a szervezők, amelyeket a Gábor Áron rézágyúja című dal egyik sora határoz meg: „Édes rózsám, a hazáért el kell válnom tőled. A rajzokat március 10-ig lehet személyesen vagy postán lehet eljuttatni a Klastrom utca 40. szám alatti EMNT irodába, a fogalmazás vagy esszé formájában megírt pályamunkákat szintén március 10-ig a maros@emnt.org email címre lehet elküldeni.

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei sajtószolgálata]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria