Home » Hírek » Erdély » Mégis lesz magyar választás a MOGYE-n

Mégis lesz magyar választás a MOGYE-n

2012. 4. 6.
Megosztás:

A román vezetőség „időhúzásra játszik”, így a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatói úgy döntöttek, mégis megválasztják saját vezetőiket.

Április 11-én, szerdán tartják választásaikat a felsőoktatási intézmény magyar oktatói, többek közt a szenátus magyar tagjait, a felállítandó új kar tanácsát és a tagozatvezetőt is megválasztják majd. A választásokra azért van szükség, mert „nagyon messziről indulnak a tárgyalások” – tudjuk meg dr. Szabó Bélától, aki tagja annak az öttagú bizottságnak, amelyik a román vezetőséggel hivatott tárgyalni. 

„Felvettük a kapcsolatot Azamfirei úrral, de körülbelül az lenne az igény, hogy mi látatlanban fogadjuk el azt a chartát, amit hónapokon keresztül nem fogadtunk el, s akkor biztosítják számunkra a választásokat. Na akkor mi is megtartjuk a választásainkat, amelyek legalább annyira legálisak, mint amennyire az övék. Ők rengeteg ügyvéddel konzultáltak, és szerintük törvényesek voltak a választásaik. Akkor legyen a mi oldalunkon is egy megválasztott struktúra” – fogalmazott a Székelyhon.ro megkeresésére dr. Szabó Béla.

A magyar oktatók részéről dr. Brassai Attilának is határozott véleménye, hogy „időhúzásra játszik a román fél”. „Április 18-án bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen az ellenzék, és ha tényleg lesz kormányváltás, akkor az a mostani román vezetőségnek kedvez majd” – magyarázta Brassai.

[Forrás: Szász Cs. Emese, Székelyhon.ro]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria