Home » Hírek » Románia » Megszűnik a TVR Info és a TVR Cultural

Megszűnik a TVR Info és a TVR Cultural

Több csatornáját megszünteti a közszolgálati televízió egy átszervezési folyamat keretében, mert az intézmény működése veszteséges – döntött pénteken az igazgatótanács. A döntés értelmében megszűnik az intézmény TVR Info nevű hírcsatornája, valamint a TVR Cultural nevet viselő, kulturális műsorokat sugárzó adó. Ezek szerepét és egyes műsorait a televízió két fő, 1-es és 2-es csatornája veszi át. A tervek szerint csökkentik az alkalmazottak létszámát is. Jelenleg több mint 3400 dolgozója van a köztévének.

Az intézmény évek óta veszteségesen működik, és 133 millió euró adósságot halmozott fel. A televízió élére Claudiu Săftoiutm, a külföldi hírszerzés egykori vezetőjét nevezték ki júliusban elnök-vezérigazgatónak, akit megbíztak egy válságstáb vezetésével. Ennek a testületnek volt a feladata kidolgozni azt a tervet, amely az intézményt átszervezi. A dokumentumot a pénteki igazgatótanácsi ülésen módosításokkal fogadták el.

Săftoiu szerint az RTV nemrég hivatalba iktatott új igazgatótanácsának az lesz a feladata, hogy megállítsa a „szervezett rablást”, ami évek óta folyik a közszolgálati televíziónál.

Az átszervezés során elbocsátások is lesznek. Săftoiu szerint az RTV-.nek jelenleg mintegy 3400 alkalmazottja van. A tervek szerint mintegy ezer dolgozónak mondanak fel, de a pénteki igazgatótanácsi ülés után nem jelentettek be konkrét számot az elbocsátandó dolgozók számáról, erről a szakszervezetekkel való egyeztetés után születik döntés.

Azt viszont már most is tudni, hogy a TVR Info hírcsatorna augusztus 15-én megszűnik, több tucat alkalmazottját pedig elbocsátják. „A TVR Info soha nem volt pénzügyileg fenntartható, mindig is a tévétársság luxus-árvájának számított” – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

A TVR Info szerepét a TVR1 veszi át, míg a szintén megszűnő TVR Cultural beleolvad a kettes csatornába – amelynek elnevezése TVR 2 Cultural lesz majd – illetve a TVR 3-ba, amely jelenleg túlnyomórészt a területi stúdiók műsorait sugározza.

Az átszervezés során csökkentik a vezetőségi funkciókat is úgy, hogy az eddig létező hét, úgynevezett igazgatóságból öt marad. Claudiu Săftoiu azt mondta: jelenleg mintegy 120 „nagy és kisebb főnök” dolgozik a televíziótársaságnál, a vezető funkciók számát akár 75 százalékkal is csökkenthetik.

A televízió igazgatótanácsába az ellenzéki Demokrata Liberális Pártnak (PDL) egyetlen jelöltje sem került be, mivel a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) nem adott helyet az ellenzéki párt embereinek. Ezt azzal magyarázta, hogy ez utóbbiak sodorták veszélybe az intézményt az adósságok felhalmozásával.

[Forrás: Krónika]


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria