Home » Hírek » Erdély » MOGYE-ügy: a tanügyminiszter kérése ellenére megtartják a rektorválasztást

MOGYE-ügy: a tanügyminiszter kérése ellenére megtartják a rektorválasztást

2012. 2. 22.
Megosztás:

A tanügyminiszter kedden kérte a MOGYE szenátusát, hogy péntekig, amíg ő Marosvásárhelyre látogat, halasszák el a rektorválasztást, ám a szenátus nem tett eleget Cătălin Baba kérésének, a választások az eredetileg kitűzött időpontban, szerdán, azaz ma zajlanak - nyilatkozta dr. Brassai Attila.

A BKB elnöke elmondta, az egyetem ugyanakkor beperelte a tanügyminisztériumot, amiért azt állítja, hogy nincs érvényes chartája a MOGYE-nek. 

A professzor hozzátette, a tanügyminiszteri kérés kézhez vétele után összehívták az egyetem szenátusát, ahol a bojkott miatt nem voltak jelen a magyar oktatók, és a testület úgy döntött, megtartják a BKB szerint illegális választásokat. 

Sajtóinformációk szerint az oktatási miniszter azért kérte a rektorválasztás elhalasztását, mert politikai alkut akar kötni a rektorjelöltekkel, hogy az egyetemen hozzák létre az önálló magyar főtagozatot. Amennyiben a szerdai választásokon egyetlen jelölt sem szerez abszolút többséget, úgy pénteken második forduló dönt a MOGYE rektorának személyéről.

[Forrás: transindex.ro]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria